Armáda osvobodila rukojmí a situaci v Nairobi prý kontroluje

Nairobi/New York - Speciální armádní jednotky dle informací, které poskytl mluvčí keňské vlády, převzaly kontrolu nad situací v obchodním centru v Nairobi. Všechna rukojmí, která teroristé zadržovali po tři dny, se podařilo evakuovat. Podle ministra vnitra keňské vlády byli tři z ozbrojenců zabiti. Mezi útočníky byli i dva či tři Američané a Britka, americké úřady však tyto informace dosud nepotvrdily. V ranních hodinách se však v objektu strhla další přestřelka, když armádní jednotky narazily na „jednoho či dva“ z teroristů.

Šéfka keňské diplomacie Amina Mohamedová řekla, že dotyční Američané byli mladíci ve věku 18 až 19 let, somálského či arabského původu. V USA „žili v Minnesotě a ještě jednom dalším místě“. Americké ministerstvo zahraničí sdělilo, že ohledně identity a národnosti útočníků nepanuje jistota. Dotyčná Britka se prý na podobných útocích podílela již mnohokrát v minulosti.

Podle policejních zdrojů byly během bojů zabiti tři útočníci. Dalších deset osob, které jsou podezřelé, že se na akci zvenku podílely, policisté zadrželi a nyní je vyslýchají. Policie neupřesnila, kde k zatýkání došlo ani o jaké osoby jde. Během bojů bylo zraněno 11 keňských vojáků.

Manoah Esipisu, mluvčí keňské vlády:

„Myslím, že už všichni lidé, všechna rukojmí byla evakuována. Ale nechceme podstoupit žádné riziko. Naše speciální síly jsou uvnitř budovy a prověřují všechny místnosti. Zatím nenarážíme na žádný odpor.“

„Nyní kontrolujeme všechna patra. Nebudeme s útočníky zacházet v rukavičkách, jsme tu od toho, abychom je potrestali,“ uvedl policejní velitel David Kimaiyo. Ministr Lenku řekl, že mezi teroristy jsou lidé několika národností.

Ke krveprolití se přihlásily somálské islamistické milice Šabáb, napojené na teroristickou síť al-Káida. Útok označily za odvetu za keňské vojenské angažmá v Somálsku. Krvavé řádění maskovaných mužů si vyžádalo životy nejméně 62 lidí a asi dvě stovky dalších utrpěly zranění.