Před satelitem se neschováš: KLDR testovala raketové motory

Pchjongjang - Severní Korea pravděpodobně minulý měsíc opět testovala motory raket dlouhého doletu. Na satelitních snímcích pořízených mezi 25. a 30. srpnem, které zveřejnil blog 38 North vedený Univerzitou Johnse Hopkinse, o tom svědčí přítomnost raketového odpalovacího zařízení, pohonných nádrží a také spálené vegetace kolem.

Snímky byly pořízeny nad základnou v Sohe, kterou KLDR využila k posledním raketovým testům včetně prosincového odpálení rakety Unha-3. V posledních měsících analýza satelitních snímků odhalila i další případy zkoušek raketových motorů a také to, že se KLDR patrně snaží obnovit produkci plutonia v dříve uzavřeném zařízení.

Ze snímků není možné zjistit, zda se testy týkaly druhého stupně raket Unha-3, kterou KLDR použila při úspěšné raketové zkoušce loni v prosinci, anebo zda šlo o jinou velkou raketu.

KLDR čelí dlouhému seznamu sankcí za porušování rezolucí OSN, které jí mimo jiné zapovídají raketové zkoušky či jaderné testy. Začátkem letošního roku vyostřila Severní Korea bojechtivou rétorikou napětí na Korejském poloostrově, situace se ale v posledních měsících uklidnila. Podle analytiků nicméně KLDR zjevně nehodlá změnit svůj postoj vůči vývoji raket.