Záchranná akce v Nairobi skončila, oznámil prezident

Nairobi – Keňský prezident Uhuru Kenyatta oznámil, že při zásahu v Nairobi proti milicím Šabáb porazila Keňa útočníky. Během čtyřdenních bojů s útočníky ze somálských islamistických milicí Šabáb podle prezidenta přišlo o život šest vojáků a zahynulo 61 civilistů. Kenyatta také ohlásil, že pět teroristů je po smrti a 11 zatčeno. Nepotvrdil předchozí zprávy, podle nichž byli v komandu také Američané a občanka Británie. V případě Britky mělo jít o 29letou Samanthu Lewthwaiteovou, která konvertovala k islámu a jejíž manžel byl souzen a uvězněn keňskými úřady.

„Útočníky jsme pokořili a porazili,“ prohlásil Kenyatta v podvečer ve státní televizi. Prezident řekl, že experti nyní pracují na odhalení národnosti útočníků. Vyhlásil také třídenní státní smutek, který začne ve středu. Při popisu akce sdělil, že několik pater nákupního centra se zřítilo.

Ukončení bojů potvrdil i spolupracovník ČT v Nairobi Jakub Zahradníček. „Mohu potvrdit, že zásah je u konce,“ uvedl Zahradníček. I po ukončení akce jsou ale podle něj informace keňské armády stále kusé.

Teroristické komando zahájilo operaci v sobotu v poledne v nákupním centru Westgate Mall, kam chodí nakupovat Keňané i cizinci. Útočníci začali házet granáty a střílet po zákaznících a prodavačích. Předtím údajně propustili všechny muslimy - svou víru měli lidé prokázat odpovědí na jedinou otázku - Jak se jmenovala matka proroka Mohameda (odpověď zní Amina). Mezi mrtvými jsou děti a nejméně 18 cizinců - z Británie, Francie, Kanady, Nizozemska, Austrálie, Peru, Indie nebo Číny. Češi podle dosavadních informací mezi mrtvými ani zraněnými nejsou. Ke krveprolití se přihlásily somálské islamistické milice Šabáb, napojené na teroristickou síť al-Káida. Útok označily za odvetu za keňské vojenské nasazení v Somálsku.

Operace keňských bezpečnostních sil trvala do dnešního večera, i když úřady avizovaly konec akce už ráno. Řádění maskovaných útočníků si vyžádalo životy nejméně 61 lidí a asi dvě stovky dalších utrpěly zranění. Dalších 65 se stále pohřešuje. Zoufalí příbuzní přicházejí své blízké hledat do márnice.

Ann Gakiová, dcera jedné z obětí:

„Nechávám osud milicí Šabáb na Boží vůli. To Bůh je bude soudit, protože my nemůžeme dělat nic. Bylo to poprvé, co jsem byla v márnici. Poprvé jsem také viděla někoho umírat - a byl to můj otec.“

„Je tu nespočet mrtvých těl stále roztroušených uvnitř obchodního střediska a mudžáhidové stále drží své pozice,“ uvedly dříve milice Šabáb na internetovém mikroblogu. „Rukojmí, kteří byli v držení mudžáhidů uvnitř, jsou stále naživu. Vypadají, že jsou vyvedení z míry, ale přesto jsou naživu,“ dodali extremisté.

Mluvčí milicí v audiozáznamu na internetu pohrozil keňské vládě a „všem, kdo ji podporují“, dalšími útoky, nebudou-li staženy cizí jednotky ze Somálska.„Chtějí-li klid, ať odejdou z našeho území. Pokud to neučiní, pak toto byla jenom první kapka ve srovnání s tím, co bude následovat,“ tvrdil mluvčí.

Africká unie dnes naopak rozhodla, že boj proti Šabábu zintenzivní. Do Somálska vyslala jednotku AMISOM o 17 000 lidech. Ta bojuje proti milicím od roku 2007 a slouží v ní hlavně Keňané, Uganďané a Burunďané. V minulých dvou letech se jim podařilo vytlačit Šabáb z Mogadiša a dalších bašt ve středu Somálska.

Je za útokem Bílá vdova?

Mezi mrtvými útočníky se našlo tělo bělošky, kterou se nyní experti snaží identifikovat. Podle britského deníku Daily Mirror by mohlo jít o 29letou fanatičku Samanthu Lewthwaiteovou, přezdívanou Bílá vdova, která byla provdaná za sebevražedného atentátníka, jenž se podílel na pumových útocích v londýnské hromadné dopravě v červenci 2005.

Samantha Lewthwaiteová
Zdroj: ČT24

Útok na nákupní středisko měl být odpovědí na dopadení londýnského rodáka a partnera Lewthwaiteové Jermainea Granta. Oba údajně plánovali pumové útoky v keňských přímořských letoviscích, policie ale dvojici dopadla v jejich bytě v Mombase v prosinci 2011. Lewthwaiteové se však podařilo uprchnout a úřady po ní od té doby marně pátraly. Chemikálie nalezené v jejich pronajatém bytě byly stejného druhu jako ty, které použil bývalý manžel Lewthwaiteové Germaine Lindsay při atentátu v Londýně v roce 2005.

Šabáb v Somálsku od roku 2007 bojuje o ovládnutí země, během posledních dvou let ale mezinárodní jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili ozbrojence z mnoha dosavadních bašt, včetně metropole. Právě kvůli tomu, že v roce 2011 se do boje se somálskými milicemi zapojily keňské jednotky, začali příslušníci milicí útočit na keňském území. Za poslední dva roky se jim připisuje několik útoků. Nynější akce byla nejkrvavější od roku 1998, kdy al-Káida zaútočila na americké velvyslanectví v Nairobi se dvěma stovkami obětí na životech. Šabáb má podle odhadů až 9000 členů.

Jednatřicetiletý Grant měl být od pondělka souzen v Mombase, ale proces byl odložen kvůli víkendovému incidentu v Nairobi, který svým načasováním s největší pravděpodobností s chystaným procesem souvisí.

Samantha Lewthwaiteová

  • Po konvertování k islámu přijala jméno Šarafíja a údajně se podílela na plánování a provedení i jiných teroristických útoků v minulosti. Některé zdroje ji dokonce označují v současnosti za nejobávanější ženu-teroristku od dob Ulrike Meinhofové, spoluzakladatelky německé teroristické skupiny Frakce rudé armády (RAF) počátkem 70. let.
  • Přezdívá se jí Bílá vdova, protože je běloška a jejím manželem byl na Jamajce narozený Germaine Maurice Lindsay (1985–2005), jeden ze čtyř sebevražedných atentátníků, kteří 7. července 2005 v Londýně zabili 52 lidí a na 700 zranili. Sám Lindsay, jenž po konvertování k islámu přijal jméno Abdalláh Šahíd Džamál, zabil 26 lidí, když se odpálil na lince Piccadilly mezi stanicemi King's Cross St. Pancras a Russell Square.
  • Lewthwaiteová, jež byla v době londýnských útoků v sedmém měsíci těhotenství s jejich druhým dítětem, atentáty v Londýně označila za „odporné“ a odsoudila je „z celého srdce“. Později se ukázalo, že se znala i s vůdcem skupiny atentátníků.
  • Dcera bývalého vojáka britské armády Andyho Lewthwaita byla údajně hluboce zasažena rozvodem svých rodičů v jejích 11 letech. V 18 letech (v roce 2002) konvertovala k islámu. Za Lindsaye se provdala v roce 2002. V roce 2008 se údajně přidala k teroristické síti al-Káida a rok nato porodila v britském Aylesbury své třetí dítě, jehož otcem je asi muslim marockého původu z Birminghamu. Jejímu prvnímu synovi je nyní devět a dceři osm.
  • Do Keni přijela údajně loni na jihoafrický pas na jméno Natalie Faye Webbová. Už předtím ale pobývala v Africe, mimo jiné v Tanzanii. Nynější útok v Nairobi by mohl souviset s procesem s Jermainem Grantem (31), který měl začít v pondělí v Mombase. Grant čelí obvinění z plánování útoků na hotely v Mombase, jež měl připravovat v roce 2011 s Lewthwaiteovou. Buňka byla ale odhalena a Grant zatčen. Lewthwaiteové se podařilo po výslechu na policii uprchnout. Děti odvezl do bezpečí její britský partner Habib Ghani. V luxusní vile v Mombase, již měli tehdy pronajatou, se našel mj. její deník, v němž si prý zapsala přání, aby její děti byli sebevražední atentátníci.

Keňská ministryně zahraničí Amina Mohamedová uvedla, že řada útočníků na obchodní centrum pocházela ze Západu. Členy útočícího komanda byli i dva mladí Američané mezi 18 a 19 lety, somálského nebo arabského původu, kteří žili v Minnesotě. "Je potřeba zdůraznit, že to, proti čemu bojujeme, má globální charakter války. (…) Myslím, že tento útok nám ukazuje, že proti terorismu neděláme dost. Musíme daleko více spolupracovat - především s vládami Spojených států a Velké Británie, protože útočníci i oběti pocházeli z Keni a právě z těchto dvou států.

Twitter blokuje oslavné tweety teroristů

Twitter zablokoval účet @hsm_press poté, co ho Šabáb použil k tomu, aby se přihlásil k odpovědnosti za útok v Nairobi. „To, co Keňané zažívají ve Westgate, je spravedlivou odplatou za zločiny spáchané jejich armádou,“ psal na Twitteru Šabáb. Po zablokování účtu se ale vynořila celá řada dalších. Skupina pravidelně mění svůj twitterový účet a informuje vybrané novináře a další odběratele o těchto změnách e-mailem nebo jinými prostředky.

Komentáře k událostem v Keni zaplavily sociální sítě. Někteří ze svědků posílali vzkazy přímo z prostor nákupního střediska Westgate. Oficiálních prohlášení bylo málo, a tak lidé na internetu hledali novinky o osudu svých blízkých uvězněných uvnitř.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Somálsko Nicolas Kay dnes vyzval mezinárodní společenství k zintenzívnění boje proti islamistickým milicím Šabáb. Podle něj je zapotřebí zdvojnásobit „vojenský, politický i praktický tlak“ proti Šabábu.