Členka Pussy Riot skončila v izolované cele

Moskva - Uvězněná členka punkové skupiny Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová byla přesunuta do izolované cely. Tolokonnikovovou umístili na samotku poté, co včera oznámila, že začala držet hladovku na protest proti podmínkám v trestanecké kolonii. Ruska prohlašovala, že jí hrozí smrt. Podle vězeňské služby není přesun na samotku trestem. Podle advokátky Tolokonnikovové její klientka potvrdila, že se nyní nachází na „bezpečném místě“.

Vězeňské úřady tvrdí, že ženu netrestají. „Tolokonnikovová byla umístěna na takzvané bezpečné místo ve vězeňském komplexu. Nejde o disciplinární opatření,“ sdělil mluvčí vězeňské služby. Izolovaná cela má prý 7 metrů čtverečních. K dispozici je Tolokonnikovové i lednice, lůžko a toaleta.

Třiadvacetiletá bývalá studentka filozofie a matka pětileté dcery si odpykává dvouletý trest ve vězeňském táboře 600 kilometrů východně od Moskvy. O zahájení hladovky informovala odsouzená v pondělí ruské úřady formou dopisu.

Jsme tu za otrokyně, tvrdí vězněná členka Pussy Riot

Život v táboře Tolokonnikovová přirovnává ke svědectvím ze sovětských gulagů. Vězeňkyně jsou prý nuceny pracovat 17 hodin. Celou dobu musejí šít policejní unifomy. Ženy jsou také údajně vystavovány bití a zastrašovány. Celkově se s nimi podle Tolokonnikovové zachází jako s otrokyněmi.

Jekatěrina Samucevičová, Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová (zleva)
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Ponomarev

Pětice ruských punkerek ze skupiny Pussy Riot loni v únoru na happeningu v moskevském chrámu Krista Spasitele šokovala věřící divokým představením, v němž pranýřovala těsné styky kremelských politiků s pravoslavnou vrchností. Tři z dívek policie dopadla.

Zatímco Jekatěrina Samucevičová byla po odvolání na podmínku propuštěna, Tolokonnikovovou a další členku Pussy Riot Mariju Aljochinovou soudci poslali na dva roky za mříže. Trest jim skončí příští rok v březnu, žádosti o předčasné propuštění i o zmírnění trestu jim soudy zamítly.

Demonstrace na podporu Pussy Riot před ruským konzulátem v Torontu
Zdroj: ČT24/Michelle Siu