Čau, piráti. Já to balím, oznámil šéf německé strany

Berlín – Po neúspěchu Německé pirátské strany v nedělních parlamentních volbách dnes rezignoval její předseda Bernd Schlömer. V duchu myšlenek Pirátů to neoznámil na tiskové konferenci či v tiskovém prohlášení, ale na Twitteru. "Ahoj #Piráti! Tím to pro mě končí. Odstupuji. Mnoho díků za 4 a 1/2 skvělých let v #BuVo," oznámil Schlömer odchod na svém twitterovém účtu. „BuVo“ je zkratkou pro celostátní předsednictvo, do něhož Schlömer na podzim už nehodlá kandidovat.

Dvaačtyřicetiletý Schlömer vedl německé Piráty od loňského dubna, kdy se tato strana - prosazující svobodné využívání internetu, přímou demokracii a legalizaci měkkých drog - nacházela na vrcholu popularity. Po úspěchu ve čtyřech zemských volbách se její preference vyšplhaly až na 13 procent a hovořilo se o ní jako o černém koni letošních parlamentních voleb. Kvůli vnitrostranickým neshodám ale záhy přišel prudký pád a v neděli Piráti dostali jen 2,2 procenta hlasů, což na vstup do Spolkového sněmu nestačilo.

Schlömer svůj krok zdůvodnil mimo jiné i kritikou, která se těsně před volbami snesla na hlavu volebního lídra opozičních Zelených Jürgena Trittina kvůli jeho úloze v pedofilní kauze této strany v 80. letech. Schlömer by se prý nechtěl dožít toho, aby musel skončit pod takovým návalem slovních útoků od svých odpůrců.

Právě u Zelených došlo po německých volbách zatím k největšímu personálnímu zemětřesní. Poté, co strana získala jen 8,4 procenta hlasů a stala se nejslabší poslaneckou frakcí v novém Spolkovém sněmu, dalo své funkce k dispozici celé vedení Zelených. Dnes se k němu připojili také oba předsedové parlamentního klubu, tedy Trittin a s ním Renate Künastová. Oba oznámili, že už nebudou usilovat o vlivný post šéfa frakce. V pondělí rezignoval i předseda dosud vládních svobodných demokratů (FDP) Philipp Rösler, jehož strana po 64 letech vypadla z dolní komory parlamentu.

V Německu se debatuje o nové vládní koalici 

Po nedělních volbách se v Německu rozběhly debaty o podobě nové vládní koalice. Jako nejpravděpodobnější se jeví vznik velké koalice vítězných konzervativců (CDU/CSU) Angely Merkelové se sociální demokracií (SPD). Očekává se ale, že si SPD bude klást tvrdé podmínky. Několik předních představitelů CDU proto už vyzvalo k jednáním právě se Zelenými.

„Vedle SPD bychom se měli bavit také se Zelenými a pak vyhodnotit, se kterou z těchto stran budeme moci prosadit nejvíc bodů z našeho programu,“ prohlásil místopředseda CDU Armin Laschet. K jednání s ekologickou stranou vyzval i člen předsednictva Younes Ouaqasse, který podle dnešního tisku přednesl tento návrh na pondělním jednání vedení strany.

Proti možné koalici se Zelenými však mluví několik faktorů. Hned první den po volbách ji odmítl předseda CSU Horst Seehofer i další čelní představitelé této bavorské sesterské strany kancléřčiných křesťanských demokratů (CDU). „Černo-zelená“ koalice by neměla žádnou oporu v horní komoře parlamentu, Spolkové radě, a dřívější pokusy o spolupráci těchto dvou uskupení na zemské úrovni skončily velmi neslavně.