Belgická královská rodina zblízka: Král alias královna alias…

Brusel - Belgičtí králové a královny posledních více než 100 let na svých soukromých cestách používají pasy vydané na vymyšlená jména, aby skryli svou identitu. Praxi, kterou odhalil belgický tisk, dnes potvrdilo belgické ministerstvo zahraničí. Členové královské rodiny dostávají pasy na smyšlená jména v zájmu „ochrany soukromého života a bezpečnosti“.

Belgické ministerstvo tímto sdělením reagovalo na informace deníku Le Soir, podle něhož královská rodina cestuje pod „falešnými pasy“. Belgický ministr zahraničí Didier Reynders přitom ještě před potvrzením letité „správní praxe“ tvrdil, že o ničem neví. Později však ministerstvo připustilo, že členům královské rodiny úřady vystavují „normální pasy pod krycími jmény“.

„Nejde o falešné pasy, ale o pravé pasy s pseudonymem,“ vysvětluje ministerstvo a zdůrazňuje, že pas „není průkaz totožnosti, ale cestovní doklad“.

S praxí se údajně začalo už za krále Leopolda II., jenž stál v čele Belgie v letech 1865 až 1909.

Ministerstvo ujišťuje, že nynější belgický král Philippe a královna Mathilde dostávají pasy pod falešnými jmény jen na soukromé cesty. Na oficiálních cestách musí mít Jeho Výsost vždy diplomatický pas se správným jménem.