Romové do Francie nepatří. Ať se vrátí do Rumunska, navrhuje ministr

Paříž - Francouzský ministr vnitra Manuel Valls obhajoval vyhošťování Romů. Styl života lidí romského původu je prý v ostrém rozporu s tím francouzským, a proto by se měli vrátit do Rumunska a do Bulharska. Ve více než 65milionové Francii nyní žije 250 000 až 300 000 Romů, většina z nich má francouzské občanství. Kvůli jejich vyhošťování dnes Evropská komise opět pohrozila Francii sankcemi.

Valls v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici France Inter rovněž obhajoval postup francouzské vlády při vyklízení romských tábořišť. Kritikové přitom tvrdí, že taková politika je diskriminační, nebo dokonce rasistická.

Valls řekl, že mnozí Romové žijí v „opravdových slumech“ a jen málo z nich je schopno se integrovat do francouzské společnosti. Tito obyvatelé prý mají „velmi odlišný styl života od našeho“.

Francouzský ministr vnitra Manuel Valls pro France Inter:

„Je iluzorní si myslet, že problém Romů se dá řešit pouze jejich zapojením do společnosti. Že neexistují jiné možnosti, třeba vyvedení na hranici.“

Oba balkánské státy by měly 1. ledna vstoupit do schengenské zóny volného pohybu osob. Francie však je proti tomu, aby se staly plnohodnotnou součástí tohoto prostoru; v posledních letech se totiž potýká s přílivem Romů zejména právě z Rumunska a Bulharska.

Romské tábořiště ve Francii
Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

Jak předchozí vláda Nicolase Sarkozyho, tak současný kabinet Françoise Hollanda likvidují nelegální romská tábořiště a některé z jejich obyvatel vrací zpět do vlasti. To opakovaně kritizují nevládní organizace i Evropská komise - podle nich je takové zacházení s občany EU diskriminační. Komise dnes opět pohrozila Francii sankcemi a zdůraznila, že Romové mají jako ostatní evropští občané právo volně se pohybovat po zemích Evropské unie.

Komise hrozí Francii sankcemi

„Skutečnost, že Bulharsko a Rumunsko nejsou členové Schengenu, nikterak nebrání jejich občanům cestovat po EU ve jménu základních svobod,“ prohlásila dnes eurokomisařka pro spravedlnost, základní práva a občanství Viviane Redingová. Tato lucemburská politička již před třemi lety hrozila Paříži sankcemi s cílem zastavit vykazování Romů z Francie. Ministr Valls ale po dnešní kritice z Bruselu prohlásil, že nemá důvod na svém úterním projevu něco měnit. V polemice, kterou i ve Francii vyvolal, za ním podle dosavadních reakcí zatím stojí většina stranických a vládních představitelů.

S romskými přistěhovalci se potýká například jihofrancouzské Marseille, kde je asi dvacítka přistěhovaleckých táborů. Část Romů obyvatelé města vyhnali sami a mají čím dál větší podporu části místních radních. Přesto v Marseille před několika týdny vypuklo pozdvižení, když se ukázalo, že některé policejní kamery mají za úkol sledovat jmenovitě právě Romy. Podobný poprask vyvolala tento týden zpráva ze Švédska, kde policie na jihu země měla v rozporu se zákonem nejméně dvě databáze se jmény pěti tisícovek Romů – třebaže je nezákonné vést záznamy založené na etnickém původu. Mnozí z evidovaných Romů přitom nikdy žádný střet se zákonem neměli.

Reportáž Petra Zavadila a Milady McGrathové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod