Cizinci jsou legitimní terč, prohlásily islamistické milice Šabáb

Nairobi – V Keni začal třídenní smutek k uctění památky desítek obětí skupiny teroristů, jež v sobotu přepadla nairobské nákupní středisko Westgate a až do úterý v něm držela rukojmí. Úřady zatím evidují 72 mrtvých, islamistické milice Šabáb přitom uvedly, že zemřelo 137 rukojmích. Cizinci pro ně prý představují legitimní terč. Speciální týmy v troskách zřícené části komplexu od rána hledají těla dalších možných obětí i útočníků a prověřují, zda někde nezůstaly nastražené nálože.

Šabáb na svém twitterovém účtu uvedl, že o život přišlo 137 rukojmích. Vinu na tom prý mají keňské síly, které k ukončení akce použily „chemický plyn“ a poté způsobily zřícení budovy, pod jejímiž troskami pohřbily důkazy a všechny rukojmí.

Keňský ministr vnitra Joseph Ole Lenku se domnívá, že pod troskami jsou už jen těla teroristů. Potvrdil, že při forenzním šetření pomáhají odborníci z Izraele, Velké Británie, Německa a Kanady a rovněž Interpol. Ministr také prohlásil, že neočekává výrazné zvýšení počtu mrtvých. Podle nynější bilance je jich 72 - z nich 61 byli civilisté, šest příslušníci bezpečnostních sil a pět útočníci. Jedenáct lidí je zadrženo.

Šabáb v e-mailu zaslaném agentuře AP tvrdí, že cizinci jsou pro něj legitimní terč. Při akci prý ozbrojenci oddělili muslimy od ostatních lidí v nákupním centru a muslimy nechali odejít. Mezi oběťmi je nejméně 18 cizinců, z Evropanů Francouzi a Nizozemci. Z výpovědí svědků ovšem vyplývá, že mezi oběťmi jsou i muslimové.

Keňští vojáci dál prohledávají nákupní centrum v Nairobi
Zdroj: ČTK/XINHUA/Zhang Chen

Nákupní centrum dál prohledávají vojáci

Ruiny prohledávají týmy se psy vycvičenými pro hledání těl, ale i výbušnin, které mohli před koncem bojů ještě nastražit teroristé. Vzrušení dnes ráno vyvolalo několik výstřelů, které se z nákupního centra ozvaly. Vládní mluvčí Manoah Esipisu ale sdělil, že to preventivně vystřelili keňští vojáci před vstupem do dosud nezajištěných prostor.

List The New York Times napsal, že útočné komando se na útok v Nairobi pečlivě připravilo a předem si na místě ukrylo zbraně. Útočníci prý měli podrobné plány komplexu a podle nich útok nacvičovali několik týdnů. Podle amerických zdrojů listu mělo komando na místě i těžký kulomet, a díky tomu se mu dařilo tak dlouho vzdorovat vojákům. „Měli uvnitř komplice i materiál,“ napsal list. Podle něj byly mezi útočníky nejméně dvě ženy.

Keňský list Daily Nation s odvoláním na zdroje z protiteroristického útvaru keňské policie rovněž informoval, že na nairobském letišti zatkli 35letého britského občana somálského původu, který chtěl odletět letounem tureckých aerolinií.

Telefonát spolupracovníka ČT v Nairobi Jakuba Zahradníčka (zdroj: ČT24)