Džihádisté s americkým pasem. Šabábu se v USA daří lákat nové bojovníky

Nairobi/Minneapolis – Sobotního útoku na obchodní dům v Nairobi, při němž zemřelo přes šest desítek civilistů a šest keňských vojáků, se podle dosud nepotvrzených informací mělo účastnit i několik občanů ze Západu. Ve skupině 16 teroristů měli být vedle Britky, o níž se dokonce spekuluje jako o iniciátorce celé akce, i dva až tři Američané. Somálská militantní skupina Šabáb, která za krveprolitím stojí, má ve Spojených státech silné postavení. Ve jménu svatého boje v posledních letech zrekrutovala několik desítek džihádistů s americkým pasem.

„Musíme daleko více spolupracovat - především s vládami Spojených států a Velké Británie, protože útočníci i oběti pocházeli z Keni a právě z těchto dvou států,“ uvedla po útoku keňská ministryně zahraničí Amina Mohamedová. Podle ní byli členy útočícího komanda i dva mladí Američané ve věku 18 až 19 let a jedna Britka. V případě Britky média spekulují, že to může být devětadvacetiletá Samantha Lewthwaiteová, jejíž manžel byl jedním z atentátníků v Londýně v roce 2005, a přezdívá se jí proto Bílá vdova. Mladíci snad měli být somálského či arabského původu.

Americké ani britské úřady dosud nedokázaly tyto informace potvrdit, jistý si není ani keňský prezident. Přesto zůstává faktem, že v řadách somálské militantní skupiny Šabáb je z více než tří stovek cizinců vedle desítek Evropanů i spousta bojovníků pocházejících ze Spojených států.

Z hlediska toho, jak se v USA daří rekrutovat nové džihádisty, je Šabáb ze všech organizací hlásících se k al-Káidě historicky nejúspěšnější. Podařilo se jim do Somálska nalákat kolem pěti desítek radikálů s americkým pasem a podle zdrojů z tajných služeb nejméně 15 z nich už v Africe během různých teroristických akcí zemřelo. Mezi lety 2008-2011 spáchali američtí členové Šabábu v Somálsku celkem tři sebevražedné útoky. Všichni pachatelé přitom pocházeli z jednoho amerického státu - Minnesoty.

Útok na keňské obchodní středisko
Zdroj: ČTK/AP Photo/Sayyid Azim

Teroristické jádro na severozápadě USA

Ačkoliv Šabáb získává podporu pro své aktivity napříč Spojenými státy, ve městech jako jsou Seattle, St. Louis, San Diego a ve státech Ohio či Alabama, nejštědřejší zdroje jsou v Minnesotě. Podle ministerstva spravedlnosti zde žije největší počet amerických občanů či rezidentů, kteří somálským teroristům poskytli pomoc v podobě bojovníků nebo peněz. Pětimilionový stát na středozápadě je totiž domovem více než 100 tisíc lidí původem ze Somálska. Dvouměstí Minneapolis - St. Paul je místem se světově nejvyšší koncentrací Somálců mimo původní zemi, jedné z místních rezidenčních čtvrtí se přezdívá Malé Mogadišo.

Právě v těchto hustě obydlených aglomeracích má Šabáb nejsilnější základny. FBI odhaduje, že směrem z Minnesoty do Mogadiša za účelem teroristických akcí od roku 2007 zamířilo asi 20 lidí. Sociální pracovníci, kteří pracují s místní komunitou, ovšem tvrdí, že jejich počet je minimálně trojnásobný. Podle keňských úřadů mají právě z Minnesoty pocházet i dva útočníci z nairobského obchodního domu Westgate, třetí nejspíš z Missouri.

Svatý boj v Somálsku jako Disneyland

A co mladé Somálce žijící v bohaté americké společnosti tolik láká na příslibu boje v cizí zemi? Zpočátku se řada budoucích atentátníků s myšlenkami svatého boje seznámila v místní mešitě - jediné, která v Minneapolis stojí - motivace k zapojení se do jednotek Šabábu se však mnohdy liší.

Válka v Somálsku
Zdroj: ČTK/AP/Mohamed Sheikh Nor

Zatímco se džihádisti ve světě nejčastěji k islámským teroristům přidávají v zájmu boje za víru, etnické Somálce často přitahují nacionalistické výzvy. „Náboráři“ mladíky vyzývají k návratu do vlasti, aby odsud vyhnali zahraniční armády, které se snaží Šabáb v Somálsku potlačit. Působí zde i etiopští vojáci, s nimiž se Somálci střetli na konci 70. let. „Tvůj otec válčil s Etiopany. Co děláš ty?“ zní prý často argument militantů. 

Odveta za keňské angažmá

Hnutí Šabáb, jehož hlavním cílem je vytvoření islámského státu v Africkém rohu a nastolení striktního výkladu práva šaría, v minulých letech ovládalo až 80 procent území Somálska včetně většiny metropole Mogadiša. Během posledních dvou let je ale jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili z mnoha dosavadních bašt včetně hlavního města.

Útok Šabábu na nákupní centrum v keňské Nairobi je podle vedení skupiny odvetou za angažmá keňské armády v Somálsku. Propojení mezi Šabábem a somálskými piráty, kteří dříve výrazně komplikovali lodní dopravu v okolí Afrického rohu, se nikdy nepovedlo zcela prokázat.

Velmi účinný je údajně i nábor prostřednictvím videí na internetu, kde členové milicí plynně anglicky vypráví o svých zkušenostech se svatým bojem. Například před měsícem Šabáb vyvěsil video, na němž si povídají dva Američané původem ze Somálska s dalším mužem. Ten je přesvědčuje: „Kdybyste, hoši, věděli, kolik si tam užijeme legrace. Je to tam jako v Disneylandu.“

Mladí a ztracení

Znalci somálské komunity i odborníci na „domácí“ terorismus jsou však přesvědčeni, že pravý důvod „atraktivity“ terorismu leží zcela jinde. „Nejde o nebe, nejde o ideologii. Je to o věnování se mladým lidem, kteří se cítí ztraceni,“ tvrdí Abdirizak Bihi z minneapoliského Somálského centra pro vzdělávání a sociální ochranu.

Motiv ke vstupu mezi džihádisty je tak často prostý a velmi podobný jako příčina ke vstupu do pouličního gangu: chlapci odcizení od zbytku společnosti zoufale touží po nějaké identitě a zisku důležitosti. „Vezmou je za ruku, odvedou do mešity a vychovají. Zde jim potom vštípí své myšlenky,“ popisuje sociální pracovník praktiky teroristů při vytváření nových bojovníků. „Ze všeho, na co si stěžují, obviní nevěřící. Dají jim tak terč,“ dodává Bihi, jehož vlastní synovec do Somálska odjel a v boji zahynul.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Richard Tsong-Taatarii

Americké úřady si tohoto nebezpečí jsou vědomy. V posledních třech letech proto ministerstvo spravedlnosti a FBI spustily rozsáhlou operaci, při níž se napojení teroristů na somálskou komunitu v Minnesotě snažily rozbít. Díky této akci s označením „Operace Nosorožec“ a díky úspěšnému potlačení Šabábu mezinárodními jednotkami v Somálsku příliv Američanů do Afriky výrazně poklesl, dosud se však nezastavil.

Drtivá většina obyvatel Malého Mogadiša teroristické útoky zcela odsuzuje. „Všichni Somálci nesnášejí Šabáb nejen kvůli páchanému násilí, ale také proto, že se snaží změnit charakter somálského národa,“ tvrdí student práv Aman Obisiye. Tento pátek Somálci z minneapoliského okrsku Cedar-Riverside uspořádají pochod, kterým chtějí svůj odpor k terorismu dát viditelně najevo. Obávají se totiž, že krvavé útoky v Keni mohou sloužit jako další „náborový tahák“, který místní mladé Somálce radikalizuje.

Vydáno pod