Pomoc z Bruselu je poslední nadějí vězněné Tymošenkové

Kyjev - Na Ukrajině se rozhoduje o dalším osudu bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Ta je podle tamní justice uvězněná za zneužití pravomocí, prezident Viktor Janukovyč ale slíbil, že případ bude mít tečku do 21. října. Ten den se v Evropském parlamentu má prezentovat souhrnná zpráva, nakolik je země připravená jednat o vstupu do unie. Pomoc z Bruselu je poslední nadějí někdejší hvězdy oranžové revoluce.

Tymošenková dostala před dvěma lety u kyjevského soudu sedm let. Od té doby je ve věznici v Charkově. Stěžuje si na špatný zdravotní stav i šikanu ze strany dozorců. Za jejím vězněním je podle ní právě Janukovyč – její velký politický rival a současný prezident Ukrajiny.

Ukrajinská opozice i EU opakovaně označily rozsudek za politicky motivovaný. Pro evropské politiky je propuštění Tymošenkové klíčové téma a opakují ho při každém setkání s prezidentem Janukovyčem. Těsně před podpisem asociační dohody Ukrajiny s unií je tlak největší.

Asociační dohoda mezi EU a Ukrajinou by měla být podepsána na listopadovém summitu Východního partnerství ve Vilniusu. Pak ji ještě musí ratifikovat všech 28 členských zemí EU. Janukovyč tvrdí, že Kyjev splní všechny podmínky, aby mohl dohodu o přidružení k EU a o volném obchodu podepsat. Od podpisu se snaží Kyjev odradit Moskva, která hrozí následky v rusko-ukrajinském obchodu. Brusel i mnohé členské státy EU podpis podmiňují právě propuštěním Tymošenkové z vězení. Podle Janukovyče se ale o své propuštění z vězení musí zasadit i sama expremiérka a měla by prý přispět k „nalezení kompromisu“. Tím nejspíše myslí, že by měla nejprve přiznat svou vinu, což by ji ale nejspíše vyřadilo z politické soutěže.

Podle interních zpráv polských diplomatů hraje Julija Tymošenková právě v těchto dnech o všechno – buď unikne na léčení do Německa, nebo stráví na další dlouhé roky v ukrajinském vězení. „Tymošenková je nemocná. Potřebuje operaci a potom rehabilitaci. Očekáváme, že odjede do zahraničí. Tedy že ukrajinská vláda přijme návrh, který existuje už několik měsíců,“ prohlásil oficiální vyjednavač Evropského parlamentu Aleksandr Kwaśniewski.

Dcera Julije Tymošenkové připouští, že o matčině propuštění matky do Německa intenzivně jedná. Janukovyčův režim má ale podle ní zatím nepřijatelné podmínky: Tymošenková se má vzdát návratu na Ukrajinu i politické činnosti. „My ji chceme dostat co nejrychleji ven, abychom zachránili její zdraví. Ona se ale nechce navždy vzdát politické činnosti,“ říká dcera Tymošenkové Jevgenija. Podle ní rozhodnou následující dny, maximálně týdny. Její matce hrozí na Ukrajině další soud - s trestem na doživotí. Pomoc z Bruselu je proto její poslední nadějí.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)