Jména odtajněna: NSA špehovala za války ve Vietnamu ostošest

Washington - Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) špehovala během protestů proti americké účasti ve válce ve Vietnamu řadu známých osobností. Patřil mezi ně bojovník za práva černochů Martin Luther King i boxer Muhammad Ali, ale i novináři a dva senátoři. Podle BBC to vyplývá z nově odtajněných dokumentů. Někteří funkcionáři NSA později program označili za „pochybný, ne-li přímo nelegální“.

Operace pod kódovým označením Minaret už sice vyšla najevo v sedmdesátých letech minulého století. Až doposud ale seznam osob, které americká výzvědná služba odposlouchávala, zůstával utajen.

Výzkumníci si vybojovali odtajnění seznamu

Tajné dokumenty byly zveřejněny poté, co vládní panel rozhodl ve prospěch výzkumníků z Univerzity George Washingtona. Národní bezpečnostní archiv, který zkoumal vládní tajemství, popsal jména uvedená na seznamu jako „zarážející“.

Jak se nyní ukázalo, byli na něm i známí novináři Tom Wicker z listu The New York Times a Art Buchwald z deníku The Washington Post. Agentura rovněž sledovala telefonické rozhovory do zámoří dvou významných amerických senátorů - demokrata Franka Churche a republikána Howarda Bakera.

Boxer Muhammad Ali (vpravo)
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

NSA se zaměřovala na kritiky účasti USA ve vietnamské válce

Mnozí ze sledovaných byli považováni za kritiky účasti Spojených států ve válce ve Vietnamu. Rozsah protiválečné kampaně přiměl tehdejšího prezidenta Lyndona Johnsona, aby dal výzvědným službám za úkol zjistit, zda některé protesty nepodněcují cizí vlády.

NSA vypracovala seznamy monitorovaných osob ve spolupráci s dalšími tajnými službami. Program pak pokračoval i za vlády Richarda Nixona, který do Bílého domu nastoupil v roce 1969. Ukončil ho pak ministr spravedlnosti Elliot Richardson v roce 1973, kdy měla Nixonova administrativa plnou hlavu starostí s aférou Watergate.

Národní agentura pro bezpečnost (NSA)
Zdroj: ČT24

Agentura má v 21. století novou kauzu

NSA letos zasáhla aféra kolem monitorování telefonní a internetové komunikace. Na aktivity upozornil Edward Snowden, který se v současné době ukrývá v Rusku, kde dostal azyl.

Výzkumníci Matthew Aid a William Burr, kteří dokumenty zveřejnili, přitom uvedli, že špehování v době vietnamské války daleko předčilo všechny excesy stávajícího programu. „V dnešní době nejsou důkazy o tom, že by se například sledovali političtí nepřátelé Bílého domu,“ podotkli vědci.

Aktivity NSA v novém tisíciletí

  • Podle informací, které někdejší technik Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a Ústřední zpravodajské služby (CIA) Edward Snowden v červnu vynesl na veřejnost, monitoruje NSA v rámci tajného sledovacího programu například záznamy o délce trvání hovorů nebo o telefonních číslech, mezi nimiž hovory probíhají.
  • Tato odhalení pobouřila část americké veřejnosti, politici včetně prezidenta Baracka Obamy však činnost zpravodajců vesměs hájili jako prevenci hrozby teroristických útoků.
  • Z verdiktu zvláštního amerického soudu dohlížejícího na tajné služby nedávno vyplynulo, že rozsáhlý sběr údajů o telefonátech milionů lidí, který provádějí americké zpravodajské služby, je v souladu se zákonem.