Bývalý dozorce z Osvětimi byl obžalován z napomáhání k vraždám

Berlín - Německé státní zastupitelství ve Stuttgartu obžalovalo údajného dozorce z nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi Hanse Lipschise z napomáhání k tisícovkám vražd. Obžaloba se vztahuje i na dva transporty z Terezína. Podezřelý je od května ve vyšetřovací vazbě, ale podle státního zastupitelství se ke vzneseným obviněním zatím nevyjádřil. Dříve tvrdil, že v Osvětimi sice sloužil, ale pouze jako kuchař. Podle žalobců však coby dozorce podporoval „chod tábora, a tím i vyhlazovací akce“.

Žaloba byla podána u soudu v Ellwangenu na jihozápadě Německa. Soud nyní musí rozhodnout, zda zahájí proces s 93letým Lipschisem, který se prý podílel na vyvraždění zhruba 10 500 lidí z 12 transportů z Nizozemska, Belgie, Francie, Berlína a Terezína. Tyto transporty byly od října 1941 do září 1943, kdy prý litevský rodák ve vyhlazovacím táboře sloužil. Z šesti transportů z Nizozemska bylo podle státního zastupitelství posláno na smrt hned po příjezdu 4429 vězňů, ze dvou transportů z Berlína 1005. 

„Z Terezína dorazily do Osvětimi během strážní služby obviněného dva vlakové transporty, z nichž bylo 3303 vězňů okamžitě zavražděno v plynových komorách,“ uvedlo státní zastupitelství. Z dalšího transportu z Belgie bylo v Osvětimi na smrt posláno 1375 lidí a z jednoho francouzského transportu 398.

Lipschis v roce 1956 emigroval do amerického Chicaga, ale v roce 1982 ho tamní úřady vyhostily, protože lhal o své nacistické minulosti. V Německu jeho stíhání dlouho znemožňoval nedostatek důkazů konkrétních válečných zločinů. Vše změnilo až nepravomocné odsouzení dozorce ze Sobiboru Johna Demjanjuka v roce 2011. Případ ukrajinského rodáka, jenž mezitím zemřel, totiž ukázal, že odsoudit je možné i člověka, kterému už není možné prokázat přímou účast na vyvražďování. Podle nové právní argumentace by měl být z napomáhání k vraždě odsouzen prakticky kdokoli, kdo nacistům sloužil v táborech smrti, a tak pomáhal udržovat v chodu vyvražďovací mašinerii. Německá státní zastupitelství nyní mají v hledáčku 30 údajných nacistických zločinců.