Aktivisté z Arktického rozbřesku jdou v Rusku do vazby

Moskva - Ruský soud uvalil dvouměsíční vazbu na fotografa a 14 z 29 aktivistů mezinárodní ekologické organizace Greenpeace, které zadržely ruské úřady při pokusu o protest proti chystané těžbě ropy v arktických mořích. Dalších sedm demonstrantů dostalo vazbu třídenní. Aktivisté pocházejí z 18 zemí. Případy posuzuje šest soudců v šesti soudních sálech.

Vyšetřovatelé obviňují ekology z pirátství, protože se prý pokusili proniknout na těžební plošinu Prirazlomnaja, kterou chce na přelomu roku zprovoznit ruský koncern Gazprom. Hnutí naopak tvrdí, že protest aktivistů byl pokojný a že ruští pohraničníci se její lodi Arctic Sunrise zmocnili v mezinárodních vodách.

U soudu v Murmansku jako první přišel na řadu Rus Denis Siňakov, který se na Arctic Sunrise plavil jako fotograf. Soud nevyslyšel jeho obhajobu, že jako fotoreportér nikterak nemohl ovlivnit počínání posádky, a uvalil na něj vazbu do 24. listopadu. Stejný verdikt si vyslechl i americký kapitán lodi Pete Willcox, mluvčí Greenpeace Roman Dolgov z Ruska, kanadský člen posádky Paul Douglas Ruzycki, mechanik z Nového Zélandu Jonathon Beauchamp, Francouz Francesco Pisanu či Turek Gizhem Akhan.

Odváděný fotograf Denis Siňakov
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Někteří další aktivisté dostali jen třídenní vazbu, poté bude o jejich osudu opět rozhodovat soud. Je mezi nimi i Dmitry Litvinov, který má americké a švédské občanství a je synem významného ruského disidenta Pavla Litvinova. Ten byl jedním z „osmi statečných“, kteří 25. srpna roku 1968 protestovali v Moskvě proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa a vysloužil si za to pět let ve vyhnanství na Sibiři.

Podle vyšetřovatelů mohou být někteří ze zadržených propuštěni dříve. Bude to záležet na tom, jakou roli při protestu hráli. Všichni aktivisté podle Greenpeace odmítli vypovídat, protože shledali počínání úřadů protizákonným. Tvrdí, že nedostali včas obhájce a úřady je fakticky zadržují už týden. Ekologů se mezitím zastal prezident Vladimir Putin, který - na rozdíl od vyšetřovatelů - nepovažuje zatčené aktivisty za piráty, i když podle něj porušili mezinárodní právo.

Na protest proti zadržení svých kolegů obsadila dnes skupina aktivistů Greenpeace z několika zemí benzínovou stanici společnosti Gazprom v bulharském Blagoevgradu. Vyvěsili transparenty s nápisy jako Gazprom - zkáza Severního ledového oceánu či Propusťte naše aktivisty; někteří z protestujících se připoutali k benzínové stanici řetězy.