Wisconsin prozkoumá, zda místní žactvo neinklinuje k sebevraždám

Oshkosh (USA) - Základní školy v americkém Wisconsinu přišly s novým způsobem, jak předejít stále častějším sebevraždám dětí. Začnou jednoduchým testem zjišťovat, jestli mají k takovým činům sklony. Projektu se účastní zatím jen ti, kteří o něj sami projeví zájem. Musí souhlasit jak student, tak jeho rodiče.

Už za dva měsíce si budou moci deváťáci na základních školách v Oshkoshi ve Wisconsinu vyplnit úplně nový test – ten jim prozradí, jestli mají sebevražedné sklony. Vyplnění testu na počítači zabere pouhých deset minut. Otázky se týkají například zkušeností s depresí nebo s úzkostnými stavy.

Odpovědi v testu se studenty nakonec prochází odborník, aby se ujistil, že všechny otázky pochopili správně. Výsledek se dozví pouze testovaný žák a jeho rodiče – to proto, aby v případě zvýšeného rizika sebevraždy mohli začít jednat. „Projekt pomáhá ukázat zdroje, z kterých mohou čerpat pomoc. Test neudává diagnózu ani nedoporučuje konkrétní léčbu,“ vysvětluje manažerka projektu Sarah Bassing-Suttonová. Obdobné testy začali dělat odborníci na Kolumbijské univerzitě už v roce 1991. „I kdybychom zachránili jeden jediný život, stojí to za to,“ říká Bob Geigle, ředitel Oddělení služeb žákům.

V poslední době se objevuje stále více případů, kdy si nezletilí vzali život kvůli nezvládnutým problémům – často spojeným s používáním sociálních sítí na internetu. Tento měsíc například spáchala sebevraždu teprve dvanáctiletá Američanka Ann Sedwicková kvůli internetové šikaně. O rok dřív se ze stejného důvodu zabila také patnáctiletá Amanda Toddová. Ta o svém utrpení nahrála vzkaz na YouTube, včasné pomoci se ale nedočkala.

Oshkosh se snaží předcházet sebevraždám žáků (zdroj: ČT24)