Rada bezpečnosti bude ještě dnes hlasovat o rezoluci k Sýrii

New York - Rada bezpečnosti OSN by měla v New Yorku hlasovat o syrské rezoluci ještě dnes večer místního času. Na znění rezoluce se dohodlo Rusko se Spojenými státy a následně se k nim přidali i zbývající stálí členové Rady bezpečnosti – Velká Británie, Francie a Čína. S dokumentem o likvidaci syrských chemických zbraní souhlasí i režim prezidenta Bašára Asada. Možnost brzkého hlasování o rezoluci naznačují američtí, francouzští i ruští diplomaté. Americký prezident Barack Obama rezoluci označil za velké vítězství mezinárodního společenství, rezoluce je podle něj právně závazná a vymahatelná.

V řešení syrské krize může jít o klíčový zlom. Dva a půl roku se Rada bezpečnosti nedokázala na podobě rezoluce dohodnout. Moskva a Peking jakýkoli zákrok vůči režimu Bašára Asada dosud vetovaly.

„Před dvěma týdny se takový pokrok zdál nepředstavitelný. Před dvěma týdny Sýrie ani nepřipustila, že má zásoby chemických zbraní. Teď ale máme na stole návrh rezoluce, která vznikla díky intenzivním diplomatickým jednáním,“ říká americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová. „Je to obrovský zlom, protože Rada bezpečnosti poprvé uznala, že chemické zbraně jsou hrozbou pro mezinárodní bezpečnost, stanovuje tak novou normu,“ dodává britský velvslanec Mark Lyall Grant.

Dohoda ale přináší řadu kompromisů. Původní návrh zahrnoval hrozbu vojenského útoku, pokud by Sýrie své závazky nedodržela. V té současné ale taková možnost není. „Rada bezpečnosti žádá i syrskou opozici, aby plně spolupracovala. Pokud by některá ze stran podmínky nedodržela, pak by se rada znovu podívala na jednotlivé incidenty a až poté by jednala o zásahu,“ upřesnil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

O rezoluci se rozhodne ještě dnes

Možnost brzkého hlasování o rezoluci naznačují američtí, francouzští i ruští diplomaté. „Vím, že někteří ministři (zahraničí) v New Yorku zůstávají, aby se hlasování zúčastnili,“ prohlásil ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin. Nejdříve ale musí Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) sídlící v Haagu souhlasit s plánem na likvidaci syrského chemického arzenálu.

V návrhu rozhodnutí OPCW stojí, že inspekce syrského chemického arzenálu by měly začít 1. října. Návrh obsahuje také výzvu členům OPCW k poskytnutí peněz na financování operace na základě rusko-amerického plánu. Jednačtyřicetičlenný výkonný výbor OPCW se sejde k projednání návrhu a hlasování o něm dnes v 22:00 SELČ v Haagu. K přijetí dokumentu je zapotřebí prosté většiny hlasů, rozhodnutí tohoto grémia jsou ale obvykle přijímána na základě konsensu.

V dokumentu, o němž bude hlasovat OPCW, se píše, že inspekce syrského chemického arzenálu by měly začít 1. října, kdy má také do Sýrie dorazit první skupina inspektorů, kteří začnou kontrolovat chemický arzenál. Sýrie musí tomuto týmu zajistit přístup k lokalitám, kde se zbraně skladují nebo vyrábějí. Pokud to nebude plnit, bude do 24 hodin svolána výkonná rada OPCW, která pak může neplnění nahlásit OSN. Dokument dává skupině vyslané OPCW pravomoc prohlédnout nejenom lokality, které Sýrie sama přiznala jako místa spojená s chemickými bojovými látkami, ale také jakékoli jiné místo, které si bude přát prohlédnout některá z členských zemí OPCW. To je dle stanice BBC netradiční, jelikož tato organizace většinou zkoumá jenom lokality, jež nahlásí státy, které se chtějí připojit k úmluvě o zákazu chemických zbraní (CWC). Sýrie o přistoupení k ní už požádala a členem by měla být v říjnu. Seznam lokalit chemického programu nahlásila 21. září.

Text rezoluce, který zveřejnila agentura Reuters, mimo jiné odsuzuje chemický útok u Damašku 21. srpna, při kterém zahynuly podle opozice stovky lidí, a určuje, že Sýrie nesmí chemické zbraně používat, vyvíjet či skladovat. Také stanovuje, že Damašek musí v otázce chemického arzenálu plně spolupracovat s OPCW a OSN. Pokud to poruší, bude RB OSN jednat o nové rezoluci a v ní žádat na základě VII. článku Charty OSN sankce včetně použití vojenské síly. 

Rezoluce by měla řešit likvidaci syrských chemických zbraní, s čímž Damašek souhlasí. Operace bude podle syrské vlády stát kolem jedné miliardy dolarů a měla by se uskutečnit během první poloviny příštího roku.

Inspektoři OSN v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Lavrov v OSN řekl, že vyšetřování v Sýrii musí být nestranné a jeho výsledek musí prověřit Rada bezpečnosti OSN, která se bude řídit „výhradně fakty, nikoli obviněními nebo domněnkami“. „Je nepopiratelné, že v Sýrii byly použity chemické zbraně, avšak to nikomu nedává právo obviňovat a odsuzovat,“ řekl.

Inspektoři zkoumají v Sýrii další možné chemické útoky

V Damašku mezitím tým expertů OSN prověřuje sedm míst údajných útoků s použitím chemických nebo biologických zbraní. Podle dnešního prohlášení OSN z Damašku jsou mezi prošetřovanými incidenty i tři údajné útoky v okolí syrského hlavního města provedené po velkém chemickém útoku z 21. srpna. Inspekční tým OSN očekává ukončení své práce v Sýrii v pondělí 30. září a pracuje na kompletní zprávě, která by měla být hotová do konce října.

Podle dnešního prohlášení týmu expertů OSN bylo z údajných 14 chemických útoků nahlášených syrskou opozicí i vládou jen sedm „podezřelých a hodných prošetření“. V prohlášení jsou uvedeny přesné lokality.

Experti světové organizace přijeli do Sýrie už podruhé během posledních dvou měsíců. Třetí den po jejich minulém příjezdu byly 21. srpna chemické zbraně nasazeny v Ghútě u Damašku a tým se pak plně věnoval vyšetřování tohoto incidentu. Ten byl oproti minulým ohlášeným případům údajného nasazení chemických zbraní mnohem masivnější a řada západních zemí ho připisuje syrskému režimu. Po první inspekci v Sýrii experti ve zprávě předané Radě bezpečnosti OSN na základě jasných a nezvratných důkazů konstatovali, že při srpnovém útoku u Damašku, který stál životy více než 1 400 lidí, byl použit nervový plyn sarin.

Hned v úterý by měl do Sýrie dorazit nový inspekční tým, který by měl začít prověřovat místa spojená se syrským chemickým arzenálem a připravit jeho zničení. Kontrolní misi má zajistit dokument, o němž bude jednat OPCW.

Vydáno pod