Za oteplování klimatu si můžou lidé

Stockholm - Mezivládní panel pro klimatickou změnu (IPCC) zvýšil pravděpodobnost lidské odpovědnosti za změnu klimatu z 90 na 95 procent. Vyplývá to ze zprávy, na které se delegáti shodli po celonočních rozhovorech. Součástí zprávy je také předpověď růstu hladiny světového oceánu. Do roku 2100 stoupne o 26 až 82 centimetrů. Země se během té doby oteplí o 0,3 až 4,8 stupně Celsia.

Panel vydává zprávy o stavu klimatu každých šest let, ta dnešní je však podle klimatologů pro lidstvo dosud nejvýraznějším varováním a označuje lidskou činnost s „vysokou pravděpodobností“ za hlavní příčinu klimatických změn.

Poslední odhad z roku 2007 hovořil o 90 procentech, nejnovější odhady se pohybují až na 95 procentech. Zásadní je podle zprávy především používání fosilních paliv, v jehož důsledku se do atmosféry dostává velké množství oxidu uhličitého a dalších plynů způsobujících oteplování planety.

Generální tajemník Světové meteorologické organizace Michel Jarraud: „V posledních deseti letech bylo prolomeno více teplotních rekordů než ve všech předchozích dekádách. A samozřejmě - jak podrobně uvádí naše zpráva – oteplování by bylo ještě vyšší, kdyby proti němu nepůsobil ochlazující efekt jevu La Niňa a oceán, který je teplo schopen absorbovat.“

Ilustrační foto
Zdroj: John Giles/ČTK/PA

Relativně vysoké rozpětí odhadovaného oteplení planety je dáno nejistotou v odhadu množství skleníkových plynů, které lidstvo ve zbytku tohoto století vyprodukuje. Od začátku průmyslové revoluce do současnosti se přitom teplota země zvedla o 0,8 stupně.

  • Klimatolog Radim Tolasz: „Myslím, že ta zpráva by měla sloužit jako rozcestník. Měli by se jí zabývat ti, co rozhodují o tom, co se děje v přírodě a klimatickém systému: stavitelé silnic, přehrad, energetici, ekonomové a politici. Pokud budou mít problém s pochopením některých částí, pak jsme tu my, klimatologové, abychom jim to vysvětlili.“
  • Fyzik a publicista Luboš Motl: „Klimatologové v IPCC rozhodně přeceňují vliv člověka. Je to vidět i na vývoji čísel z minulé zprávy.“
  • Ředitel Centra pro otázky životního prostředí Bedřich Moldan: „Myslím, že to je silná, zdůvodněná a potvrzená zpráva, ze které bychom měli vycházet a všichni ti klimaskeptikové, se kterými se setkáváme, se ve svém názoru mýlí.“

Údaje obsažené v dnešní zprávě mají být důležitým vodítkem pro další politická rozhodnutí související se změnami podnebí. Dnes byla zveřejněna pouze její první část obsahující vědecká vysvětlení klimatických změn. Další dvě části zprávy se soustředí na důsledky klimatických změn a na možnosti zmírnění globálního oteplování. Představeny mají být na jaře příštího roku v Japonsku a Berlíně.

Hlavní body zprávy klimatického panelu IPCC:

- Globální oteplování je nezpochybnitelným faktem a je „nanejvýš pravděpodobné“, že od 50. let minulého století jsou jeho hlavní příčinou lidské aktivity.

- Teplota na Zemi vzroste do konce tohoto století o 0,3 až 4,8 stupně Celsia v závislosti na tom, kolik fosilních paliv lidé za tu dobu spálí.

- Hladina světového oceánu se zvýší do roku 2100 o 26 až 82 centimetrů.

- Koncentrace oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů v ovzduší vzrostly na úroveň, která nemá obdoby nejméně za posledních 800 000 let. Spalování fosilních paliv je hlavní příčinou čtyřicetiprocentního růstu koncentrace oxidu uhličitého od doby průmyslové revoluce.

- Grónská a antarktická ledovcová vrstva ztrácí v posledních dvou desetiletích na objemu. Ledovce nadále tají téměř po celém světě. Led v severních mořích ustupuje a sněhová pokrývka slábne, což bude „velmi pravděpodobně“ pokračovat.  

- Je „prakticky jisté“, že teplota svrchní vrstvy oceánů mezi lety 1971 až 2010 stoupla. Oceány se budou v tomto století zahřívat i nadále a teplo bude pronikat od jejich povrchu do hloubky. 

- Většina aspektů klimatických změn bude pokračovat ještě po řadu staletí, i kdyby se emise oxidu uhličitého podařilo zastavit.