„Obchodník se smrtí“ neuspěl u odvolacího soudu

New York/ Moskva – Rozsudek nad ruským občanem Viktorem Butem, který je za obchodování se zbraněmi odsouzen na 25 let, je platný. Potvrdil to americký odvolací soud. S verdiktem ale nesouhlasí Moskva, podle níž je celý případ nespravedlivý a politicky motivovaný. Takzvaný „Obchodník se smrtí“ byl loni v dubnu poslán do vězení za obchodování se zbraněmi, poskytování materiální pomoci teroristické skupině a kvůli spiknutí za účelem zabít občany USA.

Soudci se dnes shodli na tom, že chování prokuratury a americké vlády bylo odůvodněné. But sám v odvolání tvrdil, že se stal obětí pomsty ze strany americké justice. To ale soudci vyvrátili s tím, že podezření z páchání trestné činnosti zde existovalo dlouhá léta. „Vládní tažení proti Butovi nebylo nepřiměřené a nepředstavovalo pomstu,“ uvedli soudci ve zdůvodnění dnešního verdiktu.

Prokuratura původně pro Buta navrhovala doživotí, nakonec dostal nejnižší možný trest - 25 let. Ruské úřady zatím marně usilují o jeho vydání do Ruska, kde by si měl podle nich trest odpykat.

Uvedených trestných činů se But dopustil tím, že měl v úmyslu prodat zbraně kolumbijské levicové gerile Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) i s vědomím, že tyto zbraně budou použity proti Američanům. Už od 90. let minulého století se podílel na pašování zbraní a dodával je diktátorům a do konfliktních oblastí v Africe, Jižní Americe a na Blízkém východě. Podle zpráv médií But současně dodával humanitární pomoc do různých koutů světa a vozil příslušníky OSN do zemí zmítaných konflikty. Měl se údajně podílet i na zásobování Američanů v Afghánistánu a Iráku.

But, jenž si vysloužil přezdívku „obchodník se smrtí“, všechna obvinění vždy popíral a tvrdil, že legálně provozoval nákladní leteckou dopravu. „Nikdy jsem nechtěl nikoho zabít, nikdy jsem nechtěl prodat zbraně,“ řekl u soudu těsně před vynesením loňského rozsudku.