Volební lídr německé SPD odchází, o velké koalici bude referendum

Berlín - Neúspěšný kancléřský kandidát německé sociální demokracie (SPD) Peer Steinbrück oznámil odchod z nejvyšší politiky. Nebude prý usilovat o žádný post ve straně ani frakci, řekl na večerním jednání stranické konference. Sněm schválil, že strana může začít sondážní jednání o velké koalici s konzervativci (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové. Pokud se sociální demokraté na vládě dohodnou, budou muset vstup do ní odsouhlasit členové strany v referendu, jak navrhl předseda SPD Sigmar Gabriel. Strana by tak vůbec poprvé nechala o vstupu do velké koalice rozhodnout své členy.

„SPD je k rozhovorům připravena (…) a jdeme do nich sebevědomě,“ prohlásil po čtyřhodinovém jednání Gabriel. Zdůraznil přitom, že půjde zatím pouze o sondážní rozhovory, ne o koaliční jednání. Tyto sondáže povede za SPD šestičlenný tým, v němž kromě Gabriela nebude chybět ani Steinbrück. Rozhovory by měly začít příští týden. Poté vyjednávači SPD závěry znovu předloží stranické konferenci, která je může zmocnit k zahájení konkrétních jednání o koaliční smlouvě. Tu by pak schvalovalo ve vnitrostranickém referendu téměř půl milionu členů SPD. 

Předseda SPD Sigmar Gabriel:

„Nebojíme se jít do opozice, stejně jako se nebojíme jít do vlády, pokud její podstata bude správná. Nebojí se ale ani nových voleb - pokud jednání selžou.“

Vnitrostranické referendum by se mělo konat před 14. listopadem, nakdy je naplánován celostátní sjezd SPD. V případě jejího zamítnutí by se tak formování nové německé vlády výrazně protáhlo a zkomplikovalo. Výsledek by totiž pro vedení SPD byl závazný. Takové rozhodnutí by nejspíš přiblížilo nové volby. „Z nových voleb nemáme strach, pokud by ta jednání ztroskotala,“ prohlásil Gabriel.

Šestašedesátiletý hamburský rodák Peer Steinbrück vedl sociální demokraty do letošních voleb s cílem ukončit za pomoci spřízněných Zelených osmiletou vládu Angely Merkelové. Už předem vylučoval, že by znovu ve vládě s ní zasedl. Právě pod kancléřkou dosáhl vrcholu své politické kariéry, když byl v letech 2005 až 2009 ministrem financí v tehdejší velké koalici a podařilo se mu bez velkých škod provést Německo globální finanční krizí na konci minulého desetiletí.

Steinbrück dnes v berlínské centrále SPD v emocionální řeči převzal politickou odpovědnost za volební nezdar SPD. Bude nicméně členem skupiny, která za stranu povede sondážní jednání o vytvoření velké koalice s CDU/CSU.

SPD skončila ve volbách druhá se ziskem 25,7 procenta hlasů, s velkým odstupem na suverénně vítěznou křesťanskou unií CDU/CSU. Kancléřčině formaci schází v novém Spolkovém sněmu pět křesel k absolutní většině, musí proto hledat koaličního partnera mezi dosud opozičními stranami. Její tradiční spojenci, liberálové z FDP se do dolní komory parlamentu totiž vůbec nedostali.

Vedení CDU/CSU v čele s Merkelovou upřednostňuje koaliční spojení s SPD, s níž kancléřka vládla už v letech 2005 až 2009. V následných volbách ale z úspěchů velké koalice profitovali jen konzervativci, zatímco sociální demokraté přišli o množství voličů a dosáhli svého nejhoršího volebního výsledku v poválečných dějinách. Také kvůli této zkušenosti se části SPD do svazku s Merkelovou nechce. Odpůrci velké koalice se zároveň obávají, že SPD nebude v tandemu se silnou unií CDU/CSU schopná prosadit své programové priority.

CDU/CSU by se ještě nabízela možnost domluvit se na koalici se Zelenými, jejichž vedení dnes rovněž vyjádřilo ochotu k přípravnému vyjednávání s Merkelovou. Spolupráci s ekologickou stranou ale odmítá bavorská CSU a stejně jako kancléřka upřednostňuje dohodu s SPD.

Povolební spolupráci CDU/CSU a SPD si podle posledních průzkumů přeje každý druhý Němec, mezi členy SPD ji naopak téměř dvě třetiny odmítly; pro byla jen třetina.

SPD na konferenci asi 250 delegátů z celé země zhodnotila výsledek nedělních voleb a jednala o dalších povolebních krocích. Konference je nejvyšším orgánem sociálních demokratů mezi sjezdy.