V Pákistánu zabíjelo a ničilo další silné zemětřesení

Islámábád – Jihozápadní oblast Pákistánu postihlo už druhé silné zemětřesení v tomto týdnu. To dnešní mělo podle americké geologické služby USGS sílu 6,8 stupně, pákistánští seismologové naměřili dokonce 7,2 stupně. Otřesy si vyžádaly oběti na životech a značné materiální škody, informace o přesném rozsahu následků ale nejsou k dispozici. Pákistán se stále ještě vzpamatovává z úterního zemětřesení o síle 7,7 stupně, které zabilo 515 lidí a stovky dalších zranilo.

Epicentrum druhého zemětřesení bylo 96 kilometrů na sever od okrsku Avaran, který byl v úterý nejvíce zasažen. Otřesy zničily stovky domů z hliněných cihel a poškodily telefonní linky. „V troskách je uvězněno mnoho osob. Podle prvních informací jsou ztráty na lidských životech a materiální škody velké,“ sdělil bez dalších detailů představitel místní samosprávy.

Při úterních otřesech v jihozápadní provincii Balúčistán přišlo také více než 100 000 lidí o střechu nad hlavou a desetitisíce jich zatím marně čekají na pomoc. Kvůli pomalé reakci pákistánské vlády sílí mezi lidmi hněv. Situaci komplikuje záchranářům nejen odlehlost a rozlehlost postižené oblasti, ale i mizivá infrastruktura. Nevedou tam prakticky žádné silnice a je tam pouze hrstka zdravotnických zařízení.

V provincii Balúčistán se země chvěje poměrně často. Například otřesy půdy o síle 7,8 stupně s epicentrem v sousedním Íránu připravily v dubnu v Pákistánu o život 35 lidí.