Washington po 200 letech dokazuje, že toho přečetl dost

Mount Vernon (USA) - V Mount Vernonu u amerického hlavního města otevřeli Knihovnu George Washingtona. Lidé si tam budou moct přečíst knihy, které patřily prvnímu americkému prezidentovi, jeho dopisy a další věci. Knihovna je určena hlavně badatelům, kteří se na místě mohou i ubytovat. První americký prezident se tak zatím jako poslední dočkal své knihovny. Podobnou instituci si přál krátce před svou smrtí, jeho sen se ale naplnil až po 200 letech.

Knihovna má rozšířit mezi Američany povědomí o jejich prvním prezidentovi a vyvrátit řadu mýtů, které se k němu váží - například ten, že málo četl. Bez Washingtona by asi nebylo Spojených států a bez knížek by Washington nebyl tím, kým byl: úspěšným obchodníkem, farmářem i válečníkem. Učil se ústavu, aby vůbec věděl, jak má vládnout, a dělal si do ní poznámky. Nedávno ji knihovna získala v přepočtu za 200 milionů korun. Jde o nejdražší americkou knihu v dějinách.

Ústava s poznámkami George Washingtona
Zdroj: ČT24

Budova z mramoru a dřeva představuje nejnovější přírůstek do rodiny prezidentských center, tentokrát ale vznikla zcela za soukromé peníze. Knihovna za dvě miliardy korun se má stát hlavním centrem výzkumu prvních amerických let.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Místo, které dosud lákalo spíš na Washingtonovu palírnu nebo statek, má ukázat i svou odbornou tvář. Budou zde rukopisy ze sbírek v Mount Vernonu, knihy z jeho knihovny a další dokumenty jeho kolegů - otců zakladatelů. „Nabídneme stipendia, nabídneme nový pohled na jeho život a nové zkušenosti, o něž se můžeme podělit s lidmi na celém světě. A on skutečně má své příznivce po celém světě, nejenom tady v USA,“ přiblížil v rozhovoru pro ČT prezident knihovny Curt Viebranz.