Rusové se začínají chovat trochu ekologičtěji, u Jeniseje se uklízelo

Moskva - Tisíce Rusů odpověděly na výzvu tamních ekologů a pomáhaly uklidit znečištěné břehy sibiřského veletoku Jenisej. O největším ruském říčním systému ústícím do Severního ledového oceánu se v posledních letech mluví jako o tikající ekologické bombě. Povodí totiž znečišťují nejen továrny a elektrárny, ale i samotní Rusové.

Rusko si začalo po letech nezájmu více lámat hlavu nad svými vodami v mořích Severního ledového oceánu, především v oblasti Země Františka Josefa. Odpadu je tam spousta: Mazut, sudy, železo, vraky lodí, zbytky stanic. Velká ruská města - nejen ta v evropské části, ale hlavně v uhelných oblastech na jihu Sibiře - nepatří právě k ekologickým vzorům. Neekologicky se chovají i samotní Rusové, třídění odpadu je v zemi dosud neznámým pojmem.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Poslední zářijový víkend se u Jeniseje a v severních regionech Ruska pravidelně uklízí. Pátá nejdelší řeka světa to potřebuje. Smetí loni zmizelo a letos je tu znovu, v pytlích dobrovolníků končí tuny odpadků. O ekologii poměrně často v poslední době mluví i prezident Vladimir Putin, naposledy v tomto týdnu na arktickém fóru.

Putin se nevyhnul ani aktuálnímu problému s členy hnutí Greenpeace. Soud poslal všech 30 aktivistů, kteří chtěli protestovat proti chystané těžbě ropy, do vazby. Vyšetřovatelé je podezírají z pirátství, a za to hrozí až patnáct let za mřížemi. Prezident se ekologů zastal s tím, že je „naprosto zřejmé“, že nejde o piráty, i když podle něj porušili mezinárodní právo. Prezidentův mluvčí později prohlásil, že šéf státu vyjádřil jen „osobní názor, který nikterak nemůže ovlivnit rozhodování“ ruské justice. Mluvčí vyšetřovatelů mezitím naznačil, že by zadržení mohli být nakonec obviněni podle jiného paragrafu než z pirátství.