Malala vyzývá k boji s teroristy - perem a učebnicí

Islámábád - Mladá pákistánská aktivistka Malala Júsufzaiová, která se již několikrát stala terčem útoků Talibanu, vyzvala pákistánskou a americkou diplomacii k jednání s teroristy. Právě dialog s islámskými radikály je podle ní nejlepší cesta, jak ukončit dlouhotrvající násilí. Státy však vyzývá, aby do Pákistánu místo zbraní, tanků a vojáků poslaly učebnice, pera a učitele. Příběh šestnáctileté kandidátky na Nobelovu cenu za mír dnes vychází knižně v jednadvaceti zemích. Česká republika mezi nimi ještě není.

Mladá aktivistka opět vyzvala západní vlády k vyjednávání s radikálním hnutím Taliban, jehož ozbrojenci ji vážně zranili. „Dialog je nejlepší způsob, jak řešit problémy a bojovat proti válce. Nejlepší způsob boje proti terorismu a extremismu je podle mne velmi jednoduchý: vzdělat příští generaci. Teroristé se bojí vzdělanosti,“ zdůraznila mladá Pákistánka.

Malala vypráví svůj příběh boje za právo žen na vzdělání na 330 stranách. V dospělosti se chce stát političkou a ve své zemi hodlá prosadit povinnou školní docházku. „Chci změnit budoucnost své země a udělat vzdělání povinné. Doufám, že Pákistánci budou jednou svobodní, budou mít práva, že bude mír a že každá dívka a každý chlapec půjdou do školy,“ říká.

Dívka sbírá jedno prestižní ocenění za druhým. Minulý týden obdržela cenu Anny Politkovské. Europoslanci jí chtějí v listopadu udělit Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Už tento pátek by se navíc mohla stát historicky nejmladší laureátkou Nobelovy ceny míru.

Taliban Malale nadále vyhrožuje smrtí

Taliban před čtyřmi lety zakázal dívkám vstup do škol, Malala ale neposlechla a učila se dál. Islamisté proto mladou dívku loni začátkem října postřelili v autobuse, jímž se vracela ze školy v údolí Svát na severozápadě Pákistánu, a způsobili jí vážná zranění hlavy.

K útoku se přihlásil fundamentalistický Taliban, jehož počínání dívka popisovala ve svém blogu na stránkách BBC. Kritizovala především to, že brání ženám ve vzdělávání. Taliban její postoj označil za podporu Západu. „Pokud dostaneme novou šanci, určitě se ji pokusíme zabít znovu a budeme na to hrdí,“ reagoval mluvčí pákistánského Talibanu Šahiduláh Šahíd.

Dívka se léčila v britské nemocnici, která se specializuje na léčbu britských vojáků zraněných v Afghánistánu. Prodělala několik náročných operací, především poraněné lebky. V únoru byla propuštěna z nemocnice, pokračuje v rekonvalescenci v dočasném domě své rodiny v Birminghamu a od března začala navštěvovat místní střední školu.

Příběh bojovnice proti Talibanu (zdroj: ČT24)