Kvůli útoku v Nairobi pozatýkali prodejce neregistrovaných SIM karet

Nairobi - Keňské úřady vyšetřují prodejce mobilních telefonů a zajímají se o ty, kteří nabízejí telefony s neregistrovanými SIM kartami. Vede je k tomu vyšetřování nedávného útoku na obchodní centrum v Nairobi, při němž teroristé v září zabili přes 60 lidí. Komunikovali mezi sebou neregistrovanými telefony. V Keni platí od roku 2010 povinnost registrovat všechny prodané SIM karty. Úřady tehdy chtěly zabránit kriminalitě, při níž únosci často vyjednávali o výkupném i předání peněz telefonicky.

Vyšetřovatelé si předvolali k výslechu členy vedení místních operátorů a policie pozatýkala několik prodejců, kteří prodávali telefony s neregistrovanými SIM kartami. Vedení všech čtyř operátorů, kteří působí v Keni, popřela, že firmy umožňují aktivovat neregistrované telefony.

K útoku na nákupní centrum Westgate se přihlásila somálská radikální skupina Šabáb. Keňská armáda minulý týden zveřejnila záběry z bezpečnostních kamer v centru a později pak i jména čtyř útočníků. Na jednom ze záběrů je vidět ozbrojeného muže hovořit do telefonu. Vyšetřovatelům ale chybí informace, kdo útočníkům neregistrované telefony obstaral.