Barroso na Lampeduse čelil nespokojenému davu místních

Řím - Italský ostrov Lampedusa, u nějž se minulý týden potopila loď s uprchlíky, navštívil předseda Evropské komise José Manuel Barroso za doprovodu premiéra Enrika Letty. Na letišti je nečekalo vřelé přivítání - desítky lidí jim tu provolávaly hanbu. Místní lidé jsou dlouhodobě nespokojeni s imigrační politikou a požadují její změnu. Letta vzápětí oznámil, že Řím všem obětem lodního neštěstí vypraví státní pohřeb, a Barroso přislíbil Itálii 30 milionů eur (přes 750 milionů korun) na pomoc běžencům. Země požaduje, aby příliv afrických uprchlíků do středomořských států pomohla zvládat Evropská unie. Italská vláda slíbila okamžitou změnu tvrdých protipřistěhovaleckých opatření.

„Evropa, to jsou i obyvatelé Lampedusy. Problémy jedné ze zemí, třeba Itálie, je třeba chápat jako problémy celé Evropy. Společně můžeme reagovat přiměřenějším způsobem. Evropa nesmí odvracet hlavu,“ uvedl Barroso při návštěvě ostrova. Slíbil, že téma přistěhovalectví na poslední chvíli zařadí do programu nejbližšího summitu EU, který se bude konat koncem října. Barrosa a Lettu na jejich cestě doprovází eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová a italský ministr vnitra Angelino Alfano.

José Manuel Barroso, šéf Evropské komise:
"Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast všem příbuzným obětí. Přijeli jsme sem, abychom ukázali, že Evropa stojí při Lampeduse a při celé Itálii. Problém jedné z našich zemí je problémem nás všech v Evropě. (…) Ten obraz stovek rakví mi nikdy nezmizí z paměti."

Enrico Letta, italský premiér:
„Navštívili jsme regionální instituce a mluvili jsme se starostou, sicilským guvernérem i dalšími. Také jsme hovořili s 830 imigranty, kteří jsou na Lampeduse, stejně jako s přeživšími lodní katastrofy. Je to tragédie pro celou Evropu. (…) Naše země se omlouvá za toto neštěstí a za jeho následky.“

Zástupci EU uctili oběti tragédie

Lampedusané už dlouho obviňují úřady, že před přílivem nelegálních migrantů schválně zavírají oči a dělají jen málo pro to, aby tragickým úmrtím na moři zabránily. Nespokojení obyvatelé se shromáždili i na místním letišti, kde na politiky po příletu křičeli „Hanba!“ a „Vrazi!“. Zástupci EU v té chvíli mířili k hangáru, který slouží jako provizorní márnice a kde se nacházejí stovky těl pasažérů ztroskotaného plavidla.

Cecilia Malmströmová, José Manuel Barroso, Enrico Letta a Angelino Alfano na Lampeduse
Zdroj: ČTK/AP/Francesco Malavolta

Tragédie z minulého týdne ukázala nutnost reagovat na příval běženců na celoevropské úrovni. V úterý se ministři spravedlnosti a vnitra zemí EU na jednání v Lucemburku shodli, že EU by měla posílit námořní vyhledávací a sledovací operace koordinované agenturou Frontex a lépe sledovat Středozemní moře od Španělska po Kypr.

Podle Malmströmové je ale třeba také „více pootevřít legální kanály pro migraci“ ze zemí, odkud uprchlíci přicházejí.

Geograf z Přírodovědecké fakulty UK Dušan Drbohlav

„Migranti se chovají zcela logicky a budou dál chodit. Evropa se s tím musí vypořádat. Chybí informovanost veřejnosti. Ta je nyní spíš xenofobní. Jsme dlužni, co se týká podávání informací o této problematice, o pozitivech migrace.“

Na potopené lodi se přepravovalo 545 Eritrejců a Somálců, z nich pouze 155 se podařilo zachránit. Odhaduje se tak, že celkový počet mrtvých dosáhne 300 až 360. Další mrtvá těla očekávají záchranáři v nákladním prostoru lodi, která je v téměř 50metrové hloubce. Nasazeno je zhruba 40 potápěčů.

Od počátku roku do konce září se podle údajů úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dostalo do Itálie z Afriky okolo 30 tisíc lidí. Nejvíce z nich, přibližně 7 500, bylo z válkou sužované Sýrie a z Eritreje. Ze Somálska připlulo okolo tří tisíc uprchlíků.

Agentura EU pro správu vnějších hranic Frontex odpovídá za koordinaci práce pohraničníků v jednotlivých zemích s vnější hranicí. Od roku 2007 má na starosti také námořní hlídkování ve Středozemním moři.

Italské úřady už oznámily, že oficiálně zatkly 35letého tuniského kapitána ztroskotané lodi. Úřady proti němu chystají obvinění mimo jiné z mnohonásobného zabití a z nelegálního převozu přistěhovalců. Tunisan byl již jednou vyhoštěn z Itálie letos v dubnu.