Po Si-laj se odvolal proti rozsudku, jeho šance jsou mizivé

Peking – Bývalý čínský komunistický předák Po Si-laj se odvolal proti rozhodnutí soudu, podle kterého měl zůstat do konce života ve vězení za korupci a zneužití moci. Po vinu odmítal, jeho odvolání se tak očekávalo. Čínská justice je ale pod vlivem komunistické strany, proto není změna rozsudku pravděpodobná.

Po vinu opakovaně odmítal a prohlašoval se za oběť politicky motivované kampaně. Zatím není jisté, kdy bude odvolací proces zahájen. Všechny soudy v zemi ale kontroluje vládní komunistická strana, a není tak pravděpodobné, že by odvolací soud rozsudek změnil. Řízení u odvolacího soudu by se mohlo konat do dvou měsíců.

Případ Po Si-laje, který si v minulosti dělal naděje, že stane v nejužším vedení země, je nejvážnějším skandálem čínské komunistické strany za posledních 20 let. Rozpoutalo ho v loňském roce obvinění Poovy manželky Ku Kchaj-laj z vraždy britského podnikatele Neila Heywooda, za niž byla později odsouzena k podmíněnému trestu smrti s dvouletým odkladem.

Po podle obžaloby zneužíval svou pozici tajemníka komunistické strany v třicetimilionovém městě Čchung-čching, aby vyšetřování vraždy Brita zablokoval. Přijal prý také od dvou podnikatelů úplatky ve výši 3,27 milionu dolarů (téměř 63 milionů korun) a zpronevěřil dalších 800 tisíc dolarů (asi 16 milionů korun) z vládních fondů.