Mušaraf dostal kauci a může odletět do Dubaje

Islámábád - Pákistánský soud povolil někdejšímu autoritářskému prezidentovi Parvízi Mušarafovi propuštění na kauci. Mušaraf, který v zemi čelí řadě obvinění, mimo jiné z podílu na vraždě někdejší premiérky Bénazír Bhuttové v roce 2007, a který takřka šest měsíců pobývá v domácím vězení, tak podle svých právníků teď může opustit Pákistán a odletět do Dubaje.

„Vězeňský personál přítomný v jeho domě si, jakmile dostane soudní příkaz, zabalí a odejde,“ prohlásil exprezidentův právník. „Mušaraf může odletět do Dubaje zítra, až se dořeší právní formality,“ dodal.

Mušaraf od srpna oficiálně čelí obviněním z podílu na vraždě Bhuttové a od září také z podílu na smrti radikálního duchovního Abdula Rašída Gházího, který zemřel během obléhání Červené mešity v centru metropole Islámábádu v roce 2007. Kromě toho je bývalý vojenský vládce Pákistánu stíhán kvůli smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího při vojenské operaci v srpnu 2006. Rovněž je podezřelý z porušení ústavy a vlastizrady kvůli tomu, že v roce 2007 odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil výjimečný stav. Exprezident veškerá obvinění odmítá jako politicky motivovaná.

Mušaraf, který Pákistánu vládl v letech 1999 až 2008, se do vlasti vrátil letos koncem března po téměř pěti letech z exilu, aby kandidoval ve volbách. Volební komise mu ale kandidovat neumožnila a Mušaraf byl zatčen. Od té doby je v domácím vězení ve své luxusní vile na předměstí Islámábádu.