Klaus převzal Truman-Reaganovu medaili: Komunismus nesmí být zapomenut

Washington - Bývalý český prezident Václav Klaus převzal v noci na dnešek ve Washingtonu Truman-Reaganovu medaili svobody, kterou každoročně uděluje nezisková organizace Victims of Communism Memorial Foundation. V děkovném projevu exprezident zdůraznil, že na komunismus a tragédie s ním spojené se nesmí zapomínat.

Ocenění se udílí osobnostem, které prokázaly celoživotní oddanost svobodě a demokracii a byly vždy odpůrci komunismu a jiných forem tyranie. Medaili v minulosti získali například i bývalý polský prezident Lech Walesa, bývalý papež Jan Pavel II. či Milada Horáková.

Václav Klaus během svého projevu při přebírání ceny poděkoval za připomínání obětí komunismu. „Komunismus nesmí být zapomenut. Tragédie, které jsou s ním spojené, se nesmějí marginalizovat, nesmějí být politicky korektně dezinterpretovány, ne-li dokonce omlouvány, nesmějí být považovány za neopakovatelný výstřelek, k němuž došlo víceméně náhodou,“ uvedl Klaus. „Se svými desítkami milionů obětí a stovkami milionů frustrovaných a ponižovaných lidí, kteří dlouhá desetiletí trpěli tím, že v tomto iracionálním a tyranském systému museli žít, byl - bohužel - integrální částí lidské historie,“ dodal.

Bývalý český prezident ve své řeči zdůraznil, že se nyní „musíme utkávat s komunismem v jeho nových převlecích, v nových šatech, které jsou občas tak elegantní a barevné, že zakrývají skutečný obsah“. Následně mezi těmito novými formami vyjmenoval agresivní human-rightismus, který se podle něj přeměnil v mocný nástroj potlačování tradičních občanských práv, transnacionální progresivismus, jenž propaguje globální vládnutí, morální relativismus a moderní environmentalismus a jeho extrémní verze, kterou je doktrína globálního oteplování.

Z americké metropole se Václav Klaus dnes přesunul do Michiganu, kde se na prestižní Hillsdale College zúčastnil zahájení akademického školního roku a kde měl mít několik přednášek. Do Prahy se vrací v neděli 13. října.