Je ten pán v čepici opravdu Banksy?

New York - V New Yorku poprvé zachytili na kameru tvář známého britského autora graffiti Banksyho. Dosud přitom neexistoval žádný snímek tohoto umělce a neznámá je i jeho pravá identita. Banksy v New Yorku pořádá takzvanou měsíční „výstavu“ - každý den chce na zdech místních domů představit jedno své dílo. U jednoho z těchto výtvorů byl ale natočen na kameru, jeho snímek zveřejnil britský deník The Daily Mail.

Pravé jméno asi 30letého umělce není známo, prý by mohlo jít o Robina Bankse či Robina Gunninghama. Jisté je pouze to, že pochází z Bristolu. Jeho předchozí fotografie, na nichž mu ale nebylo vidět do obličeje, byly pořízeny v roce 2011 v Santa Monice a v roce 2007 v Londýně. Banksy vždy trval na tom, že svou pravou totožnost nikdy nezveřejní.

Muž v čepici, který má být Banksym, byl zachycen, když se snažil upravit jeden ze svých výtvorů umístěný v jezdícím nákladním autě, které se rozbilo.

Banksy, jehož první graffiti se objevily na zdech v anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Jeho díla, často odstraněná ze zdí, se prodávají v aukcích za statisíce dolarů. S maskou a s pozměněným hlasem se objevil v dokumentu Banksy: Exit Through the Gift Shop, který byl v roce 2010 nominován na Oscara.