Za Snowdenem přiletěl do Ruska tatínek a bývalí kolegové

Moskva – Setkat se se svým synem chce Lon Snowden, který dnes přiletěl do Moskvy. Jeho syn Edward dostal v Rusku azyl, v USA jej stíhají za vyzrazení utajovaných informací. Lona Snowdena na letišti Šeremeťjevo přivítal advokát jeho syna Anatolij Kučerena. S Edwardem prý nemá přímý kontakt, nicméně doufá, že se mu podaří s ním setkat. Cestu za synem do Ruska plánoval Lon Snowden již dříve. Kučerena ale v září řekl, že návštěva se musela z bezpečnostních důvodů odložit.

„Jsem tady, abych se setkal s panem Kučerenou a abych se dozvěděl víc o situaci svého syna. Doufám, že budu mít příležitost se s ním setkat,“ řekl novinářům po příletu Snowden starší. Dal také najevo „velkou vděčnost za to, že syn je v bezpečí a na svobodě“. „Nejsem si jist, zda se syn vrátí do Spojených států. Je to jeho rozhodnutí. Je dospělý.“

Se Snowdenem se v Rusku sešli další bývalí agenti 

Edwarda Snowdena ve středu v Moskvě vyhledali čtyři bývalí zaměstnanci amerických bezpečnostních složek, kteří v minulosti sdíleli jeho osud. Někdejší zaměstnanci CIA, FBI, ministerstva spravedlnosti a Národní agentury pro bezpečnost (NSA) se v USA dostali do problémů, když veřejně kritizovali údajné přehmaty svých zaměstnavatelů.

Podle někdejšího odpovědného pracovníka NSA Thomase Drakea se Snowden v Rusku volně pohybuje a snaží se poznat kulturu a životní styl Rusů. „Teď žije tady, a kde právě žijete, tam je váš domov,“ řekl Drake, který kdysi médiím vyzradil důvěrné informace o metodách americké elektronické špionáže. Od soudu odešel s roční podmínkou.

Čtveřice Američanů odmítla upřesnit, kde se jejich schůzka se Snowdenem uskutečnila a kde žije. „Žije tak normální život, jak jen to je možné,“ prohlásil Drake. Snowden má prý dobrou náladu a stále věří, že jeho skutek byl správný. Podle Drakea neexistují žádné známky toho, že by byl Snowden pod kontrolou ruských tajných služeb.

Lon a Edward Snowdenovi
Zdroj: ČT24

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden dostal počátkem srpna v Rusku roční azyl po více než měsíčním pobytu v tranzitním prostoru mezinárodního letiště Šeremeťjevo. Tam se dostal po příletu z Hongkongu, kde vyzradil informace o americkém tajném programu na sledování internetové komunikace a telefonních hovorů. Spojené státy opakovaně a neúspěšně žádají Moskvu o jeho vydání.

Od té doby, co po získání ročního azylu opustil letiště, Edwarda Snowdena nikdo nespatřil. V médiích se pouze před několika dny objevila fotografie, která je údajně prvním snímkem Snowdena pořízeným v Rusku. Kučerena nicméně odmítl cokoli sdělit o místu pobytu svého mandanta. Prozradil jen, že se volně pohybuje v přestrojení a že má ozbrojenou ochranu.

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil s poskytnutím azylu Snowdenovi s podmínkou, že zanechá „protiamerické činnosti“ a nebude publikovat další informace poškozující USA. V médiích se od té doby některé další utajované informace objevily, podle lidí ze Snowdenova okolí je ale Američan předal novinářům ještě před získáním ruského azylu.