Ambasáda zůstane, kde je, ujišťují čeští diplomaté Palestince

Jeruzalém – Česká ambasáda v Izraeli zůstane v Tel Avivu. Čeští diplomaté o tom dnes ujistili vedení Organizace pro osvobození Palestiny i generálního tajemníka Ligy arabských států (LAS). Zástupci těchto organizací reagovali pobouřeně na nedávné výroky prezidenta Miloše Zemana o tom, že by podpořil přesun ambasády do Jeruzaléma.

Podle české velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi ale šlo o špatnou interpretaci jeho slov. „Výroky českého prezidenta k danému tématu byly špatně interpretovány,“ řekla česká velvyslankyně šéfovi politického oddělení OOP Anvaru Abdal Hanímu při jejich setkání v Damašku. Česká republika „rozhodne o umístění své ambasády poté, co bude dosaženo konečného řešení (izraelsko-palestinského konfliktu),“ dodala Filipi podle Haního prohlášení. Velvyslankyně prý také řekla, že ČR podporuje „řešení v podobě dvou států a právo palestinského lidu na vyhlášení nezávislého státu s Jeruzalémem jako hlavním městem“.

S vysokými českými představiteli hovořil podle agentury Maan o otázce ambasády také člen výkonného výboru OOP Nabíl Šás. Ve vydaném prohlášení Šás uvedl, že ho český premiér i ministr zahraničí ujistili, že jejich země nemá v plánu přemístit svou ambasádu z Tel Avivu, ani změnit svůj postoj k rezolucím OSN a pozicím Evropské unie týkajícím se Jeruzaléma.

I český velvyslanec v Egyptě Pavel Kafka na setkání se zástupci Ligy arabských států zopakoval Zemanovo stanovisko, že stěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma by bylo možné za podmínky uzavření mírové dohody mezi Izraelci a Palestinci.

Generální tajemník LAS Nabíl Arabí předal Kafkovi písemné stanovisko, v němž liga Zemanovy výroky ve středu odsoudila; považuje je za porušení mezinárodních rezolucí a práv Palestinců. „Pan generální tajemník mě informoval o přijatém usnesení,“ uvedl český diplomat.

Možnost přesunu českého zastupitelského úřadu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma naznačil Zeman 30. září na Dnech pro Izrael v Hradci Králové. Jeho výroky vyvolaly pobouření v arabském světě, jako porušení mezinárodních rezolucí a nezadatelných práv Palestinců je odsoudily Liga arabských států, Organizace islámské konference i palestinské vedení, včetně radikálního hnutí Hamas. V pondělí Zeman výrok korigoval prohlášením, že podmínkou stěhování ambasády je ukončení blízkovýchodního mírového procesu a výstavba rezidenční čtvrti pro diplomaty.