Za devastující výbuch dostane chemička ve Westu pokutu

Washington - Americké úřady udělí pokutu texaské továrně na přípravu hnojiv, kde exploze letos v dubnu zabila 15 lidí a stovky dalších zranila. Pokuty za 24 prohřešků proti bezpečnosti přesahují 118 000 dolarů (více než 2,2 milionu Kč), vyšetřování neštěstí ale zatím ještě neskončilo.

Seznam dvou tuctů provinění proti bezpečnostním zásadám zahrnuje mimo jiné špatné zabezpečení skladovaného dusičnanu amonného anebo bezpečnostní nedostatky v manipulaci s touto výbušnou sloučeninou. Podle předsedkyně senátního výboru pro životní prostředí a veřejné práce Barbary Boxerové se úřady chystají tyto pokuty udělit, v současnosti však toho nejsou schopny kvůli nouzovému režimu vlády. Omezení vládních výdajů vedlo i k přerušení vyšetřování případu, řekla Boxerová.  

Mohutný výbuch zdevastoval 17. dubna na 350 budov v městečku West, kde se mnozí obyvatelé hlásí k českým kořenům. Explozi dusičnanu amonného způsobil požár, který vypukl z dosud nezjištěných příčin. West po výbuchu spočítal škody za více než 100 milionů dolarů. Exploze za sebou zanechala sedmadvacetimetrový kráter a její účinek ničil budovy vzdálené až 37 bloků od továrny. Většinu mrtvých tvořili hasiči zasahující při požáru.