Sme: Babišovi vyhovuje, že soud do voleb o jeho členství v StB nerozhodne

Bratislava - Odročení soudního líčení o žalobě miliardáře Andreje Babiše kvůli evidenci jeho osoby coby agenta komunistické Státní bezpečnosti (StB) označil slovenský list Sme za úspěch podnikatele. Případné zamítnutí žaloby slovenským soudem by mu prý mohlo uškodit v nadcházejících volbách v Česku, ve kterých se uchází o přízeň voličů se svým hnutím ANO.

„V Česku budou volby, část voličů strany ANO by mohlo usvědčení jejího lídra ze lhaní rozladit, což by se mohlo projevit na volebním skóre. Po volbách to už nebude podstatné,“ uvedl list. Bratislavský soud ve čtvrtek stání odročil na začátek příštího roku proto, protože se k soudu nedostavili svědci, které Babiš navrhl vyslechnout.

Babiš spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Z tohoto důvodu podal u slovenského soudu žalobu, kterou se domáhá verdiktu, že byl ve svazcích komunistické tajné policie coby agent veden neoprávněně. Podle Sme by soud případným odmítnutím žaloby dal nepřímo najevo, že Babiš agentem byl. „Babišův známý životopis do roku 1989 obsahuje dostatek svědectví k důvodnému podezření, že měl s komunistickými tajnými službami (nemusela to být jen domácí StB) úzké vztahy. Cesty na Západ a funkce v mezinárodní studentské organizaci se bez toto obešly jen stěží,“ tvrdil deník.

Ústav odmítá zveřejnit „usvědčující“ dokument

List se také podivil nad postupem slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN), který archivní svazky spravuje a který čelí žalobě Babiše. Ústav sice soudu předložil důkaz, podle kterého je Babiš coby agent StB veden prý oprávněně, z důvodu probíhajícího procesu ale odmítl tento dokument zveřejnit.

„Chování ústavu je nepochopitelné. Důkaz by celé soudní řízení učinil nepotřebným,“ poznamenal deník. List spekuluje, zda vedení ÚPN, za kterým stojí vládní strana Směr-SD premiéra Roberta Fica, o nezveřejnění důkazu nerozhodlo záměrně. V této souvislosti komentátor připomněl dřívější informace jednoho slovenského týdeníku, že Babiš byl sponzorem Směru-SD. Podnikatel už dříve popřel, že Ficovu stranu finančně podpořil.

Vydáno pod