Žádné „polské“ vyhlazovací tábory nejsou, hrozí žalobami Varšava

Varšava – Kdo si výraz „nacistické koncentrační tábory na Němci okupovaném území Polska“ zkrátí na „polské vyhlazovací tábory“, bude možná v budoucnu čelit žalobě ze strany polského státu na základě paragrafu občanského zákoníku věnovaného osobnostním právům. Uvedl to polský list Rzeczpospolita.

Ministerstvo zahraničí chce podle deníku pro nesprávné historické výrazy zavést označení „chybné myšlenkové stereotypy“. Doufá přitom, že se je při veřejných diskusích v Polsku a v zahraničí - zejména prý v Německu a v anglicky hovořících zemích - podaří vykořenit. „Národní identita, národní čest, které jsou spojeny s dramatickými událostmi druhé světové války, lze považovat za osobnostní práva,“ vysvětlil v rozhovoru s listem náměstek ministra zahraničí Artur Nowak-Far, který má na starosti právní záležitosti.

Polsko již po léta bojuje proti označení „polské koncentrační tábory“, které se v zahraničí nezřídka objevuje. Jen za loňský rok ministerstvo zahraničí 120krát upozornilo na takové nesprávné formulace v zahraničních sdělovacích prostředcích. Loni se americký prezident Barack Obama omluvil svému polskému kolegovi Bronislawu Komorowskému za to, že omylem hovořil o „polských táborech smrti“. Tuto formulaci ke zděšení Poláků použil, když posmrtně předával Medaili svobody polskému odbojáři z druhé světové války Janu Karskému. Obama v dopise Komorowskému přiznal, že žádné polské tábory smrti neexistovaly, a připomněl, že tábory v Osvětimi, Belžci nebo v Treblince „zřídil a provozoval nacistický režim“.