V JAR byl zastřelen údajný spolupracovník Krejčíře

Johannesburg - V jihoafrickém Bedford Centre poblíž Johannesburgu byl zastřelen údajný blízký společník uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře, Libanonec Sám Ísá. Krejčíř ale označil vzájemné vztahy za „omezené“ a od incidentu se distancoval. Rodina a přátelé zastřeleného odmítají říci, pro koho Ísá pracoval a jaký by mohl být motiv jeho vraždy. Nechtějí komentovat ani jeho vztahy s Krejčířem.

„Nemohu uvěřit tomu, co mi říkáte, znal jsem toho chlápka z Bedfordview. Byl trochu zvláštní. Nemohu ale pochopit, co se děje (…) Neznal jsem ho tak dobře, byl to velice uzavřený člověk. Nikdo nevěděl, co dělá nebo kdo jsou jeho společníci,“ reagoval prý Krejčíř.

Incident se stal na křižovatce na semaforu, kde údajný Krejčířův společník čekal ve svém automobilu. Poblíž něj zastavil jiný vůz, z nějž zazněly výstřely ve chvíli, kdy se Ísá pokusil z místa ujet. Zasažen byl podle policie několika střelami.

Libanonec je podle místní policie známou osobou, která měla těsné vazby na Krejčíře. Ví se prý také, že byl před 20 lety usvědčen z podílu na pokusu o pumový útok ve Francii. Zavražděný, známý také jako Cripple Sam a Black Sam (mrzák Sam a černý Sam), žil v Jihoafrické republice údajně 16 let.

Sám Krejčíř je v Jihoafrické republice, kde chce získat azyl, spojován s několika nevyjasněnými vraždami.

U Johannesburgu byl zastřelen údajný společník Krejčíře (zdroj: ČT24)

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007. Loni ho soud v Česku nepravomocně odsoudil k 11 letům vězení za víc než půlmiliardový daňový únik. Česko žádá o jeho vydání - Johannesburg ale zatím v této věci nerozhodl.

Vydáno pod