Mekka vítá muslimské poutníky, letos v menším počtu

Mekka – V Saúdské Arábii začíná každoroční velká muslimská pouť do Mekky, zvaná hadždž. Každý věřící muslim by ji měl alespoň jednou za život vykonat. Letos ale z bezpečnostních důvodů bude počet poutníků regulován. Již teď ale do města proudí stovky tisíc věřících. Hlavní rituály začínají dnes a potrvají do úterý. Pátečních modliteb, pořádaných dva dny před oficiálním začátkem velké poutě, se účastnilo na milion věřících.

Přes vstupní bránu k Mecce - město Džidda - přijíždějí miliony poutníků. A jejich počet se rok od roku zvyšuje. V minulých letech ale docházelo během pouti k tragickým událostem. Jen v roce 2006 dav ušlapal při rituálu zvaném „Kamenování satana“ tři sta lidí, další stovky poutníků měly vážná zranění.

Obavy také panují z rozšíření koronaviru MERS, který od loňska zabil 60 lidí, z toho 51 v Saúdské Arábii. Rijád i z tohoto důvodu tentokrát snížil kvóty poutníků o 20 procent pro zahraniční státy a o polovinu pro věřící z království. Poutníci z ciziny kromě toho dostávají pro ochranu hned na letišti roušky, jimiž je vybaven i letištní personál a členové kontrol na silnicích.

Dnes poutníci oblečení v předepsaném bílém oděvu nejprve vstupují do posvátného okrsku v Mekce, aby zahájili rituál spočívající v sedminásobném obcházení svatyně Kaby, která je součástí Velké mešity. Poté se vydají do údolí Miná, kde přenocují a připraví se na pondělí výstup na pahorek Arafát. Tam se budou po celý den modlit a číst v koránu. Pobyt na Arafátu je hlavní úkon pouti.

Ke svatyni jen s povolením

Letos proto saúdskoarabské úřady účast regulují. Poutě se mohou zúčastnit maximálně dva miliony vyznavačů islámu. Loni jich přitom do města přišly tři miliony. Na bezpečnost dohlíží 95 tisíc příslušníků bezpečnostních sil - od běžných policistů přes zdravotníky až po speciální jednotky. Hlídky na stanovištích kontrolují platnost dokladů. Na svaté místo budou moci pokračovat jenom poutníci s povolením. Rijád zároveň varoval před jakýmkoli politickým zneužitím této náboženské akce, během níž jsou veškeré politické projevy zakázány.

  • Ilustrační foto zdroj: ČTK/AP
  • Ilustrační foto zdroj: ČTK/AP

V Mece se narodil prorok Mohamed, který je považován za zakladatele islámu. Pomocí nového náboženství sjednotil vetšinu Arábie a svým stoupencům podle pověsti nakázal pouť ke svatyni Kaabě. Ta je dodnes jedním z hlavních cílů muslimů a hned první den pouti ji musí podle tradice sedmkrát obejít.