Benátky před potopou ochrání Mojžíš

Benátky - V italských Benátkách poprvé otestovali protipovodňovou ochranu. Na dně Jaderského moře zvedli čtyři obří ocelové bariéry. V případě nebezpečí mají zabránit zaplavení benátské laguny. Složitý projekt vyšel na miliardy eur.

Systém hydraulických bariér nese název Mojžíš a má Benátky zachránit před potopou. Když příliv v Jaderském moři přesáhne metr, stlačený vzduch zvedne brány a mořská voda se tak nedostane do laguny. „Benátky jsou zaplavené, když voda dosáhne 80 centimetrů nad hladinou moře a ochránit město v téhle výšce by vyžadovalo zavřít lagunu až padesátkrát do roka. To je pro námořní dopravu příliš,“ uvedl ředitel projektu Hermes Redi.

Politici se proto shodli na výšce metr a deset centimetrů, kterou hladina dosahuje maximálně sedmkrát za rok. Projekt v minulosti zdržovaly hlavně diskuse o jeho dopadu na životní prostředí a taky nedostatek finančních prostředků. Celý systém totiž vyjde v přepočtu na skoro 110 miliard korun. „Mojžíš je důkazem, že je možné provést velký projekt, jako je tento, a zachránit tak určité místo - a v tomhle případě zachránit  taky světové dědictví,“ podotkl italský ministr Maurizio Lupi.

Benátky jsou jedním z nenavštěvovanějších evropských měst a stojí na složité síti víc než stovky ostrůvků a dvojnásobku kanálů. Vysoký příliv dosud často ohrožoval architektonické památky města. Celý ochranný systém bude hotový v roce 2017.

V italských Benátkách poprvé otestovali protipovodňovou ochranu (zdroj: ČT24)