Číňané neváhají prodat své orgány, aby měli na auto či iPad

Peking  - Čína je na druhém místě na světě za Spojenými státy v počtu transplantací lidských orgánů. V zemi se jich ročně provede přes 10 tisíc. Ministerstvo zdravotnictví překvapivě otevřeně přiznává, že přes 60 procent orgánů je od popravených vězňů. Játra nebo ledviny ale často nabízejí dobrovolníci, kteří si potřebují přilepšit.

Obchod s lidskými orgány v Číně bují. Na transplantace čeká v zemi podle zveřejněných údajů přes milion lidí. K dispozici je ale oficiálně jen přes deset tisíc orgánů ročně. Mezi dárce patří popravení vězni (Čína ale už loni slíbila, že tento systém chce do budoucna zrušit), ale také mladí lidé, kteří mají dluhy či chtějí penězi zapůsobit na známé. Podle druhu orgánu dostanou 60 až 80 tisíc korun.

Novinář Sam Ting z takového přístupu viní společnost, kde jsou peníze hlavní uznávanou hodnotou. „Mnoha mladým lidem jsou dnes vlastní život a zdraví naprosto lhostejné, takže prodávají své orgány. To ukazuje, že naše společnost je nemocná,“ míní. Dodává zároveň, že za ilegální obchod s orgány hrozí v Číně 3 až 10 let. „Tresty jsou nízké, zisky obrovské,“ podotkl.

Pomoci může zásah z vyšších pater

Jediný, kdo do této praxe může zasáhnout, je stát. „Zprostředkovatelské agentury, překupníci, nemocnice, lékaři i pacienti. Všichni jedou v ilegálních ziscích. Můžou to zastavit jen vládní bezpečnostní orgány,“ domnívá se právník Liu.

VOLNÉ K POUŽITÍ!
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Například mladý dělník Chu Ťie si chtěl pořídit auto. S nízkým dělnickým platem a dluhy z hazardu viděl jediný způsob: prodat ledvinu. Na internetu se spojil s překupníky, kteří mu slíbili 120 tisíc korun. „Na internetu je spousta agentur, které zprostředkují darování orgánů. Doufal jsem, že je všechno regulované,“ uvedl.

Chu Ťie jel na smluvenou kliniku. Tam ale dostal strach a chtěl od dohody odstoupit. Překupníci mu to nedovolili. „Sebrali mi peníze a doklady. Řekli, že je nedostanu zpátky, když operaci odmítnu. Zkusil jsem utéct, ale chytli mě a odvedli na operační sál. Choval jsem se klidně, bál jsem se o život. Svlékli mě a drželi mi ruce a nohy. Řekli, ať myslím na něco příjemného,“ dodal. Za ledvinu nakonec dostal jen 80 tisíc korun. Překupníci si strhli 40 tisíc za operaci. Chu Ťie protrpěl měsíc v bolestech. „Dnes bych ledvinu neprodal ani za milion. Vím, že jsem si ublížil. Byl jsem naivní, nemyslel jsem na následky. Dělá to tolik lidí, tak jsem nad tím moc nepřemýšlel,“ konstatoval. Peníze za ledvinu nestačily ale ani na auto, ani na splacení dluhů.

Loni Čínou otřásl případ sedmnáctiletého studenta, který daroval ledvinu, aby si mohl koupit iPad. Později bylo v této souvislosti zatčeno sedm lidí.

Obchod s orgány v Číně (zdroj: ČT24)