Imigrantům hrozí v Rusku po pogromu nebezpečí, chystají se nové zákony

Moskva - Moskvu zasáhly o víkendu etnické nepokoje. Rozbušku představovala brutální vražda muže přistěhovalcem. Policie zadržela při protestech zhruba 1200 lidí, z nichž sedmdesát bylo obviněno a dva jsou ve vazbě. Pogromem se bude zabývat ruský parlament. Útoků proti přistěhovalcům v Rusku v poslední době přibývá, cizinci by si měli dávat na předměstích Moskvy pozor. Starosta povolal ke zklidnění situace ve městě další pořádkové síly. Speciální štáb má kontrolovat pobytová práva imigrantů.

Protestující volali po snížení počtu přistěhovalců v zemi

Tisíce demonstrantů v čele s nacionalisty útočily o víkendu na obchody a firmy zaměstnávající imigranty. Protest svolali nacionalisté kvůli čtvrteční vraždě pětadvacetiletého muže, kterého před zraky snoubenky brutálně zabil přistěhovalec, původem nejspíš ze Střední Asie nebo Kavkazu. „Když se počet přistěhovalců sníží, bude tu víc práva a pořádku. Jsem si jistý, že by ti lidé neměli zapomínat, že tu jsou hosty,“ konstatoval jeden z demonstrantů.

Proti davu zasáhly speciální policejní oddíly - v cele skončilo přes tisíc lidí. Několik policistů se zranilo. Podle agentury Reuters jde o největší případ nepokojů namířených proti přistěhovalcům v ruské metropoli za poslední tři roky. Cílem se staly i obchody se zeleninou, které údajně nelegálně zaměstnávají cizince.

Ruskou metropoli zasáhly etnické nepokoje
Zdroj: ČTK/AP Photo/Mikhail Listopadov

Ruský ministr vnitra v neděli v podvečer nařídil zmobilizovat všechny bezpečností síly v Moskvě a zároveň slíbil problém řešit. „Začneme aktivně pracovat na řešení situace kolem všech těch obchodů, které jsou neustále zdrojem napětí. Vyzývám policii, aby se s nimi rychle dohodla na dosažení pořádku. Doufám, že to pomůže situaci ve městě,“ podotkl Vladimir Kolokolcev.

Podle agentury RIA Novosti našli policisté při zásahu automobil s několika miliony rublů a různými zbraněmi. Policejní mluvčí upřesnil, že šlo o tři plynové pistole, dva nože a baseballovou pálku.

Speciální štáb si posvítí na dodržování imigračních zákonů

Moskevský starosta Sergej Sobjanin o nepokojích na jihu metropole informoval prezidenta Vladimira Putina. Po jejich schůzce bylo oznámeno, že ke zklidnění situace v Birjuljovu byly povolány další pořádkové síly. Na radnici zároveň vznikl speciální štáb, který se etnickými vztahy bude zabývat. Kromě prověrky moskevských trhů bude dohlížet na dodržování imigračních zákonů v Birjuljovu a kontrolovat pobytová práva tamních přistěhovalců. Samotný birjuljovský trh ruský dohlížecí orgán Rospotrebnadzor „vzhledem ke stížnostem občanů“ dočasně uzavřel.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Anna Shevelyova

V parlamentu sílí volání po přísnějším postihu nelegálního přistěhovalectví

Rada federace, horní parlamentní komora, má záležitost projednávat ve středu, poslanci Státní dumy se zevrubné diskusi o etnických nepokojích chtějí věnovat v úterý 22. října. Pozvat k ní chtějí ministra vnitra Vladimira Kolokolceva, starostu Moskvy Sobjanina a šéfa Federální migrační služby Konstantina Romodanovského. Výsledkem slyšení zřejmě bude ustavení parlamentní vyšetřovací skupiny.

Parlamentní zpravodajové ruských médií zároveň oznámili, že ještě tento týden bude Státní duma projednávat návrh zákona, který zakotví odpovědnost regionálních a místních zastupitelských sborů za vztahy mezi národnostmi. S návrhem do debaty o etnických vztazích přišel i ombudsman Vladimir Lukin, který doporučil zavedení vízového styku mezi Ruskem a ostatními postsovětskými státy. Ruský vyšetřovací výbor, obdoba americké FBI, zase navrhuje, aby všichni přistěhovalci prošli při příjezdu do Ruska povinnou registrací otisků prstů a genetického kódu DNA. V samotném Birjuljovu sílí volání po vytvoření dobrovolnické domobrany.

Představitel ruského svazu přistěhovalců varoval, že moskevské ulice mohou být pro cizince v nejbližších dnech nebezpečné. „Obávám se, že zejména na předměstích, která jsou zasažena imigrací nejvíc, jim nebezpečí opravdu hrozí. Jakmile vášně podobným způsobem vyplynou na povrch, jde o akutní problém,“ poznamenal redaktor Českého rozhlasu rusista Libor Dvořák. Úřady mezitím vypsaly na dopadení vraha mladíka milionovou odměnu.

Bezpečnostní kamery zaznamenaly vrahovu tvář. Prý šlo o jednoho z prodavačů na blízkém tržišti, který do Moskvy přijel z jižních kavkazských oblastí Ruska. Přistěhovalci z jihu země, přestože jsou to mnohdy Rusové, se stali se nemile viděnými sousedy. Moskevští Rusové nenávidí přistěhovalce, kteří v hlavním městě hledají práci, kterou by nikdo jiný nedělal. Bydlí na sídlištích, jako je Birjuljovo, ve starých panelových domech s přeplněnými byty. Nevraživost vůči nim roste hlavně v poslední době, kdy radnice přišla s raziemi na tržištích. Odvolává se přitom na policejní statistiky, podle nichž přistěhovalci stojí za každým druhým trestným činem. Rusové se jich bojí víc než teroristů a živelních pohrom; 35 procent Rusů považuje za největší hrozbu pro svou zemi právě přistěhovalce. Jakl poznamenal moskevský zpravodaj ČT Miroslav Karas, Moskvané se dívají skrz prsty na všechny, kdo jsou neslovanského původu.