Nová stopa v kauze zmizelé Maddie: Matku od únosce dělily sekundy

Londýn – Britská policie zveřejnila nové portréty muže, který by mohl být únoscem Madeleine McCannové. Čtyřletá Maddie zmizela 3. května 2007 z pokoje hotelu v portugalském letovisku Praia da Luz, zatímco její rodiče jen několik desítek metrů od spícího děvčátka večeřeli. Britské úřady po dívce stále pátrají, BBC večer odvysílala rekonstrukci osudného dne. Z ní vyplynulo, že Kate McCannová se zřejmě s únoscem své dcery minula doslova jen o několik sekund.

Muže na zveřejněných portrétech svědkové v den únosu viděli v blízkosti hotelového komplexu, odkud dívka zmizela. Nejméně dva svědkové (irský manželský pár) jej prý viděli kolem půl desáté večer, jak nesl do přístavu v Praia da Luz v náručí asi tříletou blonďatou dívku v pyžamu. Policie uvedla, že je „nanejvýš důležité“ muže najít, protože by mohl poskytnout klíč k vyřešení případu. Hledanému je mezi 20 a 40 lety a je střední postavy; dosud nebyl veden jako podezřelý, protože se policie domnívala, že dívka mohla zmizet v jinou dobu, než se dosud předpokládalo. Pátrání se zaměří i na zahraničí.

„Praia da Luz je populární prázdninovou destinací pro mnoho národů, proto naše žádost o pomoc musí být opakována v mnoha různých zemích. Já se vydám hledat podporu veřejnosti do Nizozemska, Německa a Irska,“ řekl podle serveru deníku Daily Mirror šéfinspektor Andy Redwood, který stojí v čele pátracího týmu.

Poslední policejní odhalení byla zveřejněna ve večerní relaci BBC Crimewatch - včetně rekonstrukce dne, kdy se Maddie ztratila. Policie na jejím základě dospěla k závěru, že k únosu mohlo dojít o 30 až 40 minut později, než se zatím soudilo. Ještě během živého vysílání obdržela několik telefonátů se jménem muže, který údajně v květnu byl ve zmíněném portugalském letovisku, ale policii se zatím nepřihlásil. Pořad bude odvysílán také v Nizozemsku a Německu a Scotland Yard doufá, že se přihlásí případní svědci i z těchto zemí, kteří v danou dobu v Praia da Luz pobývali.

Portugalská policie původně označila za podezřelé rodiče Madeleine, žádná obvinění proti nim ale nevznesla a v roce 2008 případ odložila ad acta. McCannovi jakákoliv obvinění ostře odmítali a tvrdili, že dívku někdo unesl. Případ hlavně v prvních měsících provázela rozsáhlá mediální a informační kampaň. Kvůli pomluvám se McCannovi soudili s britským bulvárem, Scotland Yard je na seznamu 38 podezřelých nemá. McCannovy podpořila například spisovatelka Joanne Rowlingová, fotbalista David Beckham či tehdejší papež Benedikt XVI.

Z ložnice, kde spala se svými sourozenci, zmizela Maddie devět dní před svými čtvrtými narozeninami; dnes by jí bylo devět let. Její poslední snímek byl na tisících letáků. Pátrání k ničemu nevedlo, kvůli novým stopám policie případ v červenci znovu otevřela.