Čeští kardiologové jsou nadějí pro keňské děti s vrozenou vadou

Nairobi – Patnáct dětí s vrozenými srdečními vadami odoperovali v přechozích dnech v Keni čeští a slovenští lékaři. Za necelé dva týdny tu vyšetřili 46 dětských pacientů a místní zdravotníky také učili, jak zlepšit kardiologickou péči. Šlo již o třetí podobnou akci v rámci společného projektu českých a slovenských dětských kardiochirurgů a kardiologů ve spolupráci s Mater Hospital v keňském Nairobi.

„Když vidíte, kolika dětem jste pomohli a jak jsou rodiče spokojení, tak vás to samozřejmě obohatí,“ řekl v rozhovoru pro ČT dětský kardiochirurg Roman Gebauer z pražské Fakultní nemocnice Motol. Byl vedoucím týmu složeného z devíti lékařů a sester, který se o víkendu vrátil domů. Lékařský tým se aktivit pravidelně účastní bez nároku na honorář. Letos se projekt uskutečnil díky finanční podpoře z programu Medevac organizovaného českým ministerstvem vnitra ve spolupráci s českými ministerstvy zdravotnictví a obrany.

Cílem pětiletého projektu je zlepšit kvalitu poskytované kardiologické péče v Keni a napomoci vybudovat zde soběstačné specializované pracoviště. Přestože se s vrozenou srdeční vadou rodí téměř procento světové populace, v rozvojových částech světa je péče o ně stále na nízké úrovni. Podmínky v nemocnici v Nairobi, vedené irskými řádovými sestrami, sice podle Gebauera nejsou srovnatelné s evropskými, ale vybavení se tam průběžně dováží, například z nemocnice v Dublinu. Jsou zde alespoň takové podmínky, že tu lze provést středně těžkou operaci.

Gebauer připouští, že by samozřejmě bylo možné děti převézt do České republiky a operovat je zde, považuje ovšem za levnější a především za smysluplnější realizovat program přímo v Keni, aby si jej tamní lékaři následně mohli převzít a pokračovali v něm ve vlastních podmínkách.

Rozhovor s Romanem Gebauerem (zdroj: ČT24)

Projekt spolupráce s keňskou nemocnicí se poprvé uskutečnil v roce 2011, kdy bylo diagnostikováno 26 dětských pacientů. Operaci jich následně podstoupilo deset. Loni bylo diagnostikováno 33 pacientů, operováno jich bylo 12. Všechny operace byly podle lékařů úspěšné a kvalita života všech pacientů se zásadně zvýšila.

Vydáno pod