Pravice ve Francii nabírá na síle

Paříž – Francouzská krajní pravice posiluje. Kandidát Národní fronty s přehledem vyhrál místní volby v Brignoles na jihu země. Přestože nejde o strategické město, výsledek je varovný. Strana prudce nabírá na oblibě a podle některých odhadů se může brzy stát druhou nejsilnější. Podle některých zpráv ji chce dokonce volit i část přistěhovalců, tedy lidí, proti kterým se Národní fronta silně vymezovala.

Bývalý boxer dobyl politický ring. Své vítězství Laurent Lopez označil za božské překvapení. Pokud to nepředstíral, byl možná jediný ve Francii, koho to udivilo. V posledních celostátních volbách po dlouhých letech dobyla Národní fronta i francouzský parlament – i když zatím jen dvě křesla. Do evropských voleb na jaře příštího roku už vůbec poprvé vstupuje jako favorit.

Místo rasistických výpadů svého otce vsadila současná šéfka strany hlavně na nejistotu lidí v dobách krize. Hlasy sbírá mezi důchodci a dělníky, kteří dříve volili levici. „Francouzských politiků se zmocňuje panika. Nemají proti nám žádné opravdové argumenty, a tak jen znásobují urážky a klatby,“ komentovala úspěch strany předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová.

Sebevědomí Le Penové, která se netají ambicemi na prezidentské křeslo, má pevný základ. Členská základna strany se za poslední dva roky ztrojnásobila. Lidi se už nestydí hlásit se k ní veřejně, včetně slavných jmen. Naposledy ji podpořil herec Alain Delon, kterého za to ostře zkritizoval syn Anthony.

Pravice ve Francii nabírá na síle (zdroj: ČT24)

I odpůrců Národní fronty je ve Francii pořád dost. A mlčet rozhodně nehodlají. „Pro obraz Francie není dobré, když je strana jako Národní fronta schopná shrabávat další a další hlasy a hlavně čím dál víc vlivu,“ zaznívá napříč Francií. V Brignoles je ale takových voličů menšina. Modrá vlna nabírá na síle. Podle některých zpráv ji dokonce chce volit i část přistěhovalců. Tedy těch, proti kterým se Národní fronta tak silně vymezovala.