Poutníci v Mekce se dnes modlili na Arafátu a sbírají kamínky na satana

Mekka - Půl druhého milionu účastníků letošní pouti do Mekky strávilo dnešek na pahorku Arafát, kde se modlili a četli v koránu. Jde o hlavní obřad pouti; po západu slunce se odebrali do údolí Muzdalifa, kde přespí. Nasbírají tam kaménky, jež budou potřebovat při úterním symbolickém kamenování satana.

Poutníci vyšli časně ráno z údolí Miná, v poledne se zúčastnili společné modlitby v mešitě Namira, která stojí v těsné blízkosti pohorku Arafát - na místě, kde si údajně postavil stan prorok Mohamed, který na Arafátu v roce 632 učinil své kázání.

Saúdskoarabský velký muftí šajch Abdal Azíz Šajch, který bohoslužbu vedl, vyzval muslimy k jednotě tváří v tvář „nepříteli, který chce zasít chaos“ v regionu. Varoval také před „nesváry a sektářstvím“ v době, kdy se zejména v Iráku a v Sýrii prohlubuje napětí mezi sunnity a šíity.

Účastníci pouti do Mekky na Arafátu
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Království vyčlenilo pro zabezpečení pouti asi 100 tisíc vojáků a policistů. Místa rituálů monitoruje 4 200 bezpečnostních kamer, z nichž některé sledují okolí až do vzdálenosti 60 kilometrů. „Všechno probíhá podle plánu a nekonají se žádné politické protesty žádné skupiny. Jak už jsme předem řekli, Saúdská Arábie nebude tolerovat žádnou takovou akci,“ uvedlo saúdské ministerstvo vnitra. 

Guvernér Mekky princ Chálid Fajsal řekl, že letos je na pouti 1,5 milionu účastníků, což je ve srovnání s loňskem zhruba polovina. Království předem omezilo kvóty účasti - kvůli obavám z koronaviru MERS a také kvůli stavebním pracím v Mekce. Z celkem 118 států přijelo do Mekky 1,38 milionu lidí, domácích poutníků je tam 117 000. Pouť do Mekky má každý zbožný muslim vykonat nejméně jednou za život.

Dnešek byl devátým dnem posledního měsíce islámského kalendáře. Připadl na něj nejen výstup na pahorek Arafát, ale také výměna hedvábného pokrytí svatyně Kaby ve Velké mešitě v Mekce. Hedvábná látka, která pokryla část Kaby o rozměrech 11x12x13 metrů, je výsledkem osmiměsíční práce 200 mužů. Načerno nabarvená kisva je sešitá z metrových pruhů do plochy více než 650 metrů čtverečních a je bohatě vyšívaná.