Další jednání mezi CDU/CSU a SPD o vládě v Německu ve čtvrtek

Berlín – Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD) po zhruba osmi hodinách ukončily druhé sondážní jednání o možném vytvoření vládní koalice v Německu a dohodly se na třetím jednání. Zástupci stran se mají opět sejít ve čtvrtek.

Dnes čeká CDU/CSU druhá sondážní schůzka se Zelenými. Ačkoli kancléřčina unie zdůrazňuje, že vše je stále otevřené, za pravděpodobnější média i pozorovatelé považují vznik takzvané velké koalice CDU/CSU a SPD, která v čele s Merkelovou vládla už v letech 2005 až 2009.

Podle agentury DPA byla pondělní jednání tvrdá a téměř stejně intenzivní jako koaliční jednání. Tématem bylo 11 bodů, obecná shoda byla podle DPA v oblasti evropské politiky.

Unie CDU/CSU drtivě vyhrála parlamentní volby, které se konaly 22. září. K nadpoloviční většině v novém Spolkovém sněmu jí však schází pět křesel, a tak musí hledat partnera do koalice mezi dosavadními opozičními levicovými stranami. Pokračování stávající středopravé vlády Merkelové s FDP znemožnil volební debakl liberálů, kteří v dolní komoře parlamentu vůbec neusednou.

Vydáno pod