Washington Post: NSA sbírá z webu miliony kontaktních údajů

Washington - Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) ve světě nashromáždila miliony e-mailových adresářů a kontaktních údajů ze sociálních sítí. Každý den sesbírá kontakty odhadem z 500 000 seznamů přátel na chatovacích službách i z došlých e-mailů na účtech založených prostřednictvím webových poskytovatelů elektronické pošty, informuje americký list The Washington Post s odvoláním na zdroje z tajných služeb a přísně tajné dokumenty, které poskytl bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden.

Seznamy kontaktů uložené na internetu podle amerického listu poskytují NSA mnohem bohatší zdroje dat než jen záznamy telefonických spojení. Adresáře totiž běžně obsahují nejen jména a e-mailové adresy, ale také telefonní čísla a další informace o podnikání či rodinných příslušnících. Další dosud tajný program sběru dat se tudíž nezaměřuje na jednotlivé uživatele internetu, ale na shromažďování kontaktních seznamů ve velkém. Pokryje tak velkou část e-mailových a chatovacích služeb ve světě. Z internetových služeb je možné tyto údaje získat, jakmile se uživatel zaloguje, napíše zprávu nebo synchronizuje svůj počítač nebo mobil s informacemi na vzdálených úložištích.

Během jediného dne loni oddělení NSA pro operace se zvláštními zdroji sesbíralo v průměru 444 743 e-mailových adresářů z Yahoo!, 82 857 z Facebooku, 33 697 z Gmailu a 22 881 z dalších nespecifikovaných poskytovatelů internetových služeb, vyplývá z interních dokumentů NSA. To odpovídá více než 250 milionům položek ročně.

NSA takto sice shromažďuje data v zahraničí, ale týká se pravděpodobně i milionů nebo desítek milionů Američanů. Praxe je závislá na spolupráci se zahraničními telekomunikačními společnostmi nebo partnerskými tajnými službami.

Americká internetová společnost Google nicméně o sběru e-mailových adres americkou NSA nic neví. „O žádném masovém sběru e-mailových adres nebo chatovacích seznamů vládou nevíme a ani se na něm nijak nepodílíme,“ ujistila PR manažerka českého Google Janka Zichová.

Mluvčí národního ředitele tajných služeb Shawn Turner ujistil, že NSA se zaměřuje na získávání zpravodajských informací o „opodstatněných cílech zahraniční zpravodajské činnosti, jako jsou teroristé, obchodníci s lidmi a pašeráci drog“. „Nezajímají nás osobní informace o obyčejných Američanech,“ dodal Turner.

NSA se v červnu stala terčem kritiky kvůli odhalení týkajících se jiného programu sběru informací. Na jeho základě může mít NSA přehled o téměř všech telefonních hovorech v USA. Špionážní program PRISM rovněž umožňuje vyhodnocování a skladování obrovských objemů dat z mezinárodního internetového provozu amerických internetových společností. „Potřebujete kupku sena, abyste našel jehlu,“ komentoval praxi ředitel NSA Keith Alexander.