Máš AIDS? Tak v Číně si asi moc nezaplaveš…

Peking – Z lázní, horkých pramenů a veřejných bazénů hodlá Čína vykázat všechny, kdo jsou nakaženi virem HIV nebo trpí AIDS. Podle expertů je toto pravidlo dalším případem trvající diskriminace proti HIV pozitivním osobám v nejlidnatější zemi světa. Krok čínského ministerstva obchodu vyvolal v pondělí ostrou kritiku agentury OSN pro boj proti AIDS (UNAIDS) i dalších skupin.

Lidé nakažení virem HIV mají v Číně zakázáno pracovat jako státní úředníci a hrozí jim ztráta zaměstnání, pokud zaměstnavatel zjistí jejich zdravotní stav. Ti, kdo se chtějí léčit, často zjišťují, že je nemocnice odmítají přijmout. Nový návrh ministerstva přikazuje lázním a podobným zařízením vyvěsit nápisy zakazující vstup „lidem s pohlavně přenosnými nemocemi, AIDS a nakažlivými kožními chorobami“.

Koordinátorka UNAIDS v Číně vyjádřila značné znepokojení nad navrhovaným nařízením a vyzvala k jeho odvolání. Poukázala na to, že v lázních či bazénu riziko přenosu nákazy virem HIV nehrozí. UNAIDS odhaduje, že v Číně žije asi 780 000 HIV pozitivních lidí.

Čína teprve v roce 2010 zrušila dlouholetý zákaz vstupu HIV pozitivních cizinců do země. A až v posledních letech místní nejvyšší představitelé začali otevřeněji mluvit o prevenci a kontrole HIV/AIDS.

Zaplněné koupaliště v čínském Suej-ning
Zdroj: ČTK/XINHUA/Zhong Min