V Japonsku řádil tajfun Wipha. Připravil o život třináct lidi

Tokio – Nejméně sedmnáct obětí po sobě zanechal tajfun Wipha, který se dnes přiblížil k oblasti japonského hlavního města Tokia. Živel, který je podle japonských meteorologů „bouří desetiletí“, ale v tokijské aglomeraci jinak nezpůsobil větší materiální škody. Nejvíce byl postižen ostrůvek Ošima jižně od Tokia, kde se stále pohřešuje 50 lidí.

Tajfun neudeřil na pevninu plnou silou, i přesto se kvůli němu třicet milionů lidí potýkalo se silným deštěm a prudkými poryvy větru. Bylo evakuováno kolem dvaceti tisíc obyvatel, byla zrušena řada vlakových spojů a na tokijských letištích Haneda a Narita došlo ke stornování všech domácích i zahraničních letů. V hlavním městě nejezdilo několik linek metra a preventivně byly uzavřeny tisíce škol.

Na ostrově Ošima asi 120 kilometrů jižně od Tokia, kde se rozvodnily řeky a poničily téměř 300 domů, podle policie zahynulo 16 lidí. Většinu z nich zavalily sesuvy půdy nebo trosky spadlých budov. Na ostrůvku, jenž má kolem 8200 obyvatel a je přístupný z Tokia trajektem, zůstává 45 osob nadále nezvěstných. Na ostrov, známý jednou z nejaktivnějších japonských sopek a také pěstováním kamélií, byli k záchranným pracím povoláni vojáci a tokijské policejní oddíly rychlé reakce.

Mezi 17 potvrzenými mrtvými je rovněž jedna žena z Tokia, která spadla do řeky. Její tělo bylo vyplaveno o deset kilometrů dál po proudu. Na ostrově Honšú se též pohřešují dva školáci, které smetly vlny na pláži, a další osoba. Zhruba 20 lidí zranily létající trosky.

V centru tajfunu dosahovala rychlost větru 125 kilometrů za hodinu a v poryvech až 180 kilometrů. Dnes večer místního času ale tajfun zeslábl na tropickou níži, která míří severovýchodním směrem podél severojaponského ostrova Hokkaidó.

Na tajfun se připravovala i jaderná elektrárna ve Fukušimě 220 kilometrů severně od Tokia, která byla poničena při přívalové vlně tsunami v roce 2011. Vedení elektrárny odčerpávalo dešťovou vodu z ochranných nádrží a podnikalo další preventivní opatření. Tajfun ale nakonec ve Fukušimě žádné nové neštěstí nezpůsobil.

Japonsko zasáhl tajfun Wipha (zdroj: ČT24)