Pytláci v Zimbabwe tráví slony kyanidem. Zemřelo už přes sto zvířat

Harare – Ochránci přírody v Zimbabwe našli další slony, které otrávili pytláci kyanidem. Během posledních měsíců bylo tímto způsobem otráveno už přes sto zvířat. Počet zabitých slonů a nosorožců v posledních letech roste kvůli zvyšujícímu se zájmu kupců z Asie, kde se mleté kly a rohy používají jako lék v tradiční medicíně. Slonovina je žádaná také na výrobu dekorativních předmětů. Experti odhadují, že nelegální mezinárodní obchod se slonovinou dosahuje hodnoty až deseti miliard dolarů ročně.

Sloní mršiny byly nalezeny v národním parku Hwange. Strážci zadrželi dva podezřelé a zabavili 14 kusů slonoviny.

V polovině září park Hwange oznámil, že počet uhynulých slonů stoupl na 81. Během posledních týdnů zimbabwské úřady zadržely v souvislosti s trávením slonů 12 lidí, z nichž tři v září poslal soud do vězení na 15 let. Zároveň musí do konce roku vyplatit zimbabwské správě národních parků a úřadu pro ochranu přírody v přepočtu 600 000 dolarů (asi 11,3 milionu korun) za zabití slonů.

Park Hwange, který má rozlohu 14 650 čtverečních kilometrů, střeží jen 50 hlídačů a úřady se shodují, že by bylo potřeba jejich počet alespoň zdesetinásobit. V národních parcích v Zimbabwe žije více než 120 000 slonů.