Priebkeho ostatky čekají na vojenském letišti, Německo je nechce

Řím – Německo se odmítlo ujmout ostatků Ericha Priebkeho a vzkázalo Itálii, že o zesnulého se má postarat země, kde zemřel. Pohřeb nacistického válečného zločince, který v pátek ve věku 100 let zesnul v Římě, byl v úterý večer na poslední chvíli zrušen. Rakev s jeho tělem převezli v noci na dnešek na vojenské letiště Pratica di Mare nedaleko Říma. Další osud ostatků je nadále nejasný. Podle návrhů italské židovské obce by byla nejlepší kremace a následné rozprášení do moře.

Smuteční obřad se měl konat v úterý večer v kapli ultrakonzervativního Kněžského bratrstva svatého Pia X. ve městě Albano Laziale nedaleko Říma. V místě chystané ceremonie se ale shromáždily stovky demonstrantů, kteří napadli pohřební vůz, i desítky Priebkeho příznivců, kteří zase při příjezdu vozu s rakví zvedli ruce k fašistickému pozdravu a zanotovali fašistické písně.

Řím pietu na svém území již dříve zakázal a Vatikán odmítl uspořádat rozloučení v jakémkoli římskokatolickém kostele. Převoz ostatků na své území odmítla Argentina, kde Priebke dlouho žil. Rovněž jeho rodné německé město Hennigsdorf u Berlína se ohradilo proti návrhům, že by měly být uloženy na místním hřbitově. Římský starosta Ignazio Marino v úterý nevyloučil, že italská vláda bude kontaktovat německou.

Berlín však dal najevo, že se ho problém netýká a jeho řešení je na Itálii. „Postarat se o zesnulého je odpovědností státu, kde osoba zemřela,“ prohlásil podle agentury ANSA mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Schäfer a dodal, že Berlín se záležitostí nemá nic společného. „V zásadě je na rodině, co udělá s ostatky Němce, jenž zemřel v zahraničí, a já se domnívám, že to je také stanovisko našich partnerů a přátel v Itálii. A podle toho, co vím z tisku, pan Priebke má stále rodinu, včetně syna, který se ozval z Argentiny,“ řekl podle agentury AFP Schäfer na tiskové konferenci.

Priebkeho rakev tak ještě v noci úřady převezly na vojenské letiště, aby mezi místními dál nevyvolávala emoce. Židovská komunita si totiž navíc dnes připomíná 70 let od nacistického přepadení římského ghetta. Němci z něj tehdy odvlekli víc než tisíc italských Židů. „Jsme hrdí na to, že jsme Římani a Italové, protože římská společnost stojí v čele tohoto kulturního boje proti barbarům,“ prohlásil předseda římské židovské obce Riccardo Pacifici.

Priebke byl jedním ze strůjců brutálního masakru civilistů v Ardeatinských jeskyních poblíž Říma v březnu 1944, kde nacisté povraždili 335 civilních rukojmích odvetou za partyzánský útok proti jednotce SS. Po válce žil dlouho v Argentině, objevili ho v 90. letech a v roce 1995 byl vydán do Itálie. Tam ho o tři roky později soud poslal na doživotí do vězení, nicméně ze zdravotních důvodů si mohl trest odpykávat v domácím vězení. Priebke popíral existenci holocaustu. Za svůj podíl na masakru v Ardeatinských jeskyních se nikdy neomluvil.

Vydáno pod