V JAR řádí malware Dexter

Johannesburg - Jihoafrickou republiku zasáhl jeden z největších kybernetických útoků v historii. Oznámila to asociace Pasa, která dohlíží na místní finanční transakce. Platební systémy tisíců obchodů, restaurací a hotelů se ocitly v ohrožení. Ztráty půjdou do desítek milionů randů. Útočníci měli použít nový typ malwaru známého jako Dexter, píše server BBC News.

Dexter dostal jméno podle řetězce kódu obsaženém v jednom ze souborů. Pravděpodobně odkazuje na slavný americký seriál, kde představuje hlavní postavu sériový vrah s tímto jménem, který se sám řídí kódem.

Počítačový Dexter byl koncem loňského roku spojen s řadou útoků na prodejní systémy ve Velké Británii, Spojených státech a desítkách dalších zemí. Díky němu dochází k přenosu informace z magnetických proužků na kartách a jejich okopírování. Následně mohou být použity pro podvodné nákupy.

Placení kartou
Zdroj: ČT24

Asociace Pasa se domnívá, že útok přišel z Evropy, není si ale jistá, z jaké země. „Je to asi nejhorší útok svého druhu, pokud jde o ztráty,“ sdělil BBC Walter Volker, generální ředitel asociace. Pro představu – deset milionů randů je přes milion dolarů (zhruba 20 milionů korun).

Pasa začala odhalovat podvody už začátkem roku, domnívala se ale, že jde o sezónní záležitost. Počet podvodů se ovšem stále zvyšoval, a začalo proto vyšetřování. Nakonec byl nalezen na mnoha místech malware, kterého se podařilo asociaci zbavit díky antimalwarovému softwaru. Běžné antivirové programy na tuto variantu Dextera nezabíraly.