Yetti prý dál straší v Himalájích, jde o křížence medvěda

Londýn – Yetti nebo také „sněžný muž“ možná dál žije v Himalajích. K tomuto závěru došli vědci z Oxfordu, kteří našli genetickou shodu mezi vzorky údajně pocházející z Yettiho a prastarým ledním medvědem. Píše o tom server The Telegraph. Záhada Yettiho u lidí vždy vyvolávala zvědavost, ale i obavy.

Vědci provedli testy DNA na chlupech dvou neznámých zvířat, která žila v nedávné době v severní Indii a Bhútánu. Výsledky byly následně porovnány s genomy jiných zvířat uloženými v databázi všech publikovaných sekvencí DNA. Profesor Bryan Sykes oznámil, že nalezl stoprocentní shodu se vzorkem pocházejícím z prastarého ledního medvěda, jehož kosti byly nalezeny na norských Špicberkách.

Indický vzorek starý zhruba 40 let pochází od lovce, jemuž se zvíře zdálo velmi neobvyklé, a tak si nechal některé jeho ostatky. Vzorek chlupů získal profesor Sykes od francouzského horolezce, jemuž lovec srst předal. Druhý vzorek nalezla expedice filmařů v bambusovém lese a je starý asi 10 let.

„Sněžný muž“ byl zřejmě menší, než se myslelo

Profesor Sykes se domnívá, že zvířata jsou kříženci ledních a hnědých medvědů. Vzhledem k tomu, že nově nalezené vzorky pocházejí od zvířat, která byla v posledním století naživu, Sykes usoudil, že se po Himalájích pohybují i nadále.

„Jedná se o druh, jehož výskyt nebyl zaznamenán 40 tisíc let. Nyní víme, že se tam jeden takový tvor pohyboval před deseti lety – a navíc na obou koncích Himaláje,“ podotkl profesor s tím, že zvíře bylo pravděpodobně menší, než se předpokládalo o sněžném muži – kolem pěti stop.

Zprávy o Yettim se tradují dlouhá staletí. Šířili je místní obyvatelé i badatelé, kteří tvrdili, že se setkali tváří v tvář s bestií. Fotografie údajné Yettiho stopy, kterou pořídil britský horolezec Eric Shipton u Everestu v roce 1951, vyvolala ohlasy po celém světě.